De zomer is in aantocht! De buitentemperaturen gaan gestaag omhoog en je kamerplanten laten steeds meer stekjes zien. Hartstikke leuk natuurlijk al dat nieuwe leven, maar hoe moet dat in de zomer? Je wilt natuurlijk niet dat je kamerplanten in de zomer onder de langzaam maar zeker stijgende huiskamertemperatuur bezwijken. Benieuwd hoe jij je kamerplanten de zomer door helpt? Wij helpen je daarbij graag op weg.

Kan ik mijn kamerplanten in de zomer buiten zetten?

Het grootste deel van het jaar, vooral in de herfst en de lente, biedt je huiskamer een fijne constante temperatuur voor je plantjes. Maar zodra de tropische temperaturen enkele dagen aanhouden, kan het binnen ondraaglijk warm worden. Is het buiten beter, dan kun je de planten buiten zetten. De soort plant bepaalt natuurlijk of je de kamerplant in de zomer buiten kan zetten of niet, en wat voor verzorging ze precies vereisen tijdens de heetste periode van het jaar. Daarom bespreken we verschillende plantensoorten hieronder apart.

Tropische planten

Denk hierbij aan planten, zoals Musa (bananenplant), paradijsvogelbloem, philodendron-familie en een verscheidenheid aan orchideeën. Deze planten zullen geen problemen hebben met hoge temperaturen, maar doordat dit soort planten in de natuur gedijen in een omgeving met een hoge vochtigheidsgraad is extra verzorging wel nodig. Besproei ze af en toe of zet kleine schaaltjes gevuld met water tussen je planten in. Indien je ze buiten wilt zetten, zet deze planten dan niet direct in de zon om verbranding van de bladeren te voorkomen. Gebruik een gieter, gevuld met lauwwarm water, om je plantjes te trakteren op een tropische douche. Wanneer de temperatuur ’s nachts onder de 15 graden daalt, kun je je tropische planten het beste weer binnen halen.

Vetplanten

De meeste vetplanten zijn dol op buitenlucht en zullen in je tuin of je balkon waarschijnlijk zelfs sneller gaan groeien. De extra luchtdoorstroming zal bovendien helpen om wortelrot te voorkomen. Hoewel ze prima even in de zon kunnen staan, kun je ze beter eerst in de schaduw zetten. Bouw vervolgens het aantal uren dat ze in de zon staan langzaam op. Zet de plantenpot niet direct op de grond, maar plaats er een stukje vilt tussen, om zo de luchtdoorstroom naar de wortels te vergroten – indien er een gat onder in de pot zit. Houd je je vetplant binnen? Zet deze dan niet op de vensterbank waar de de brandende zon de hele dag op schijnt.

Lees meer  Kale buxus? Ontdek de oorzaken!

Cactussen

Cactussen kunnen goed tegen hitte. Toch moet je oppassen dat je je cactus niet zomaar blootstelt aan te veel zon. Of ze nu binnen of buiten staan, ook deze planten zullen geleidelijk moeten wennen aan die extra zonuren. Pas op met teveel water geven in verband met wortelrot. Die lekkere zomerbui is dus niet bestemd voor je cactussen; grote kans dat de cactus daarna niet lang meer leeft. Bij cactussen geldt; beter geen water dan te veel.

Hoe zit het met de winter?

Kamerplanten in de zomer kunnen prima buiten staan, maar tegen september is het tijd om je planten weer binnen te halen of om de temperatuur in huis weer wat hoger te gooien. Om planten een goed klimaat te bieden, is het belangrijk de kamertemperatuur aangenaam te houden. Dat betekent tussen de 15 en 25 graden. Dit kan vooral in de winter een uitdaging zijn, omdat je waarschijnlijk liever ’s nachts en bij afwezigheid de thermostaat wat lager zet. Energie vergelijken op een energievergelijkingssite kan je helpen om een goedkoop contract af te sluiten om zo de extra stookkosten te compenseren. Hoewel sommige planten wel van warmte houden, moet je ze niet te dicht bij de kachel zetten. Dan zullen ze namelijk uitdrogen of zullen de bladeren ‘verbranden’.