Een zwemvijver kan een prachtige aanwinst zijn voor je tuin. Je biedt jezelf een prachtig uitzicht op een vijver, terwijl je in de zomer ook een verfrissende duik kunt nemen. Bovendien is een zwemvijver aanleggen relatief goedkoper dan het aanleggen van een klassiek zwembad. Hoeveel je precies kwijt bent aan je vijver, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, de constructie, de afwerking en de uitrusting.

Constructie

Je kunt grofweg kiezen uit twee soorten vijvers: de standaard zwemvijver en de natuurvijver. De standaard zwemvijver heeft over het algemeen een rechthoekige vorm en het plantengedeelte en het zwemgedeelte zijn gescheiden. De planten zullen het water 24/7 op een natuurlijk manier filteren, terwijl jij in een plantenvrij bassin kunt zwemmen. Doordat dit type zwemvijver wordt afgewerkt met steile wanden en een rechte vloer, is de standaardvijver duurder dan de natuurvijver. Bij de natuurvijver is er geen scheiding tussen de filterzone en het zwembassin. De planten staan dus in het zwemgedeelte zelf en, net als bij een echte vijver, lopen de wanden schuin af.

Hoeveel ben je ongeveer kwijt aan een zwemvijver?

Zoals gezegd, hangt dit van een aantal factoren af, maar als je van een gemiddelde prijs uit zou gaan, kost het aanleggen van een zwemvijver van 100 cm diep en een oppervlak van 30 vierkante meter ongeveer 25.000 euro. Wil je deze vijver 50 centimeter dieper hebben, dan ben je al gauw 15.000 euro meer kwijt. Een diepere vijver moet namelijk een sterkere bodem hebben die meer druk aankan.

Bespaar energie

Met een zwemvijver verbruik je dankzij de natuurlijke filterzone een stuk minder energie dan met een gewoon zwembad. Toch zul je een collector en een pomp in de zwemvijver moeten laten plaatsen die het gezuiverde water laat circuleren. Ook in de winter moet minstens een circulatiepomp blijven werken om te voorkomen dat je vijver bevriest. Je kunt deze verhoogde energiekosten het beste opvangen door een energievergelijker raad te plegen. Met het beste energiecontract dat voldoet aan jouw behoeften, zul je het minimale betalen voor je energie.

Lees meer  Schaduw en privacy in de tuin

Werkingskosten

Naast het feit dat een zwemvijver minder energie verbruikt ten opzichte van een zwembad, liggen ook de overige werkingskosten lager. Zo hoef je bijvoorbeeld geen chloor toe te voegen aan het water. Daarnaast zorgt de donkere EPDM-vijverfolie ervoor dat het water in de zon sneller opwarmt. Zo is de temperatuur van een zwemvijver zomaar twee graden hoger dan die van een zwembad met een vergelijkbaar formaat. De vijver aanleggen doe je daarom het beste op een plaats waar het veel zonlicht vangt.

Zwemvijver verwarmen

Hoewel een zwemvijver al snel een hogere watertemperatuur heeft dan een normaal zwembad, kiezen sommigen er toch voor de zwemvijver te verwarmen. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp. Wel moet er dan natuurlijk rekening gehouden worden met hogere energiekosten. Nadat de vijver is geplaatst, moet verwarming in ieder geval het eerste jaar vermeden worden, zodat de planten de tijd krijgen om te groeien.