Groen om je heen werkt ontspannend, helpt de lucht te zuiveren en creëert een fijne sfeer. Misschien heb je al planten in je woonkamer of slaapkamer staan, maar heb je er ook wel eens aan gedacht om planten in de badkamer te zetten? Deze vier planten houden van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, dus ideaal voor in de badkamer!

Tillandsia

Tillandsia is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en wordt ook wel luchtplantje of airplant genoemd. De plant neemt voedingsstoffen en water op uit de lucht via zijn schubben en kleine haartjes op de bladeren. Hierdoor heeft hij weinig verzorging nodig, alleen af en toe een beetje sproeien is voldoende. Tillandsia doet het het best in halfschaduw. Hij leeft van lucht, licht en water; zelfs aarde heeft hij niet nodig!

Tillandsia heeft wilde sprieten en een grillige vorm. De bladeren zijn grijsgroen (dun en groen in een vochtig klimaat, dikker en grijs in een droger klimaat). Het is een prachtig gezicht wanneer de plant in bloei staat: de bloem is niet groot, maar wel mooi. De kleur is meestal paars. Na de bloei maakt Tillandsia veel nieuwe scheuten.

Tillandsia, badkamer, badkamerplanten, kamerplanten, tuinen.nl

Klimvijg

De klimvijg of Ficus pumila komt uit Oost-Azië, maar doet het ook hier prima. Het plantje heeft lange stengels met kleine gerimpelde, bonte blaadjes. Het is een klimplant – zoals de naam al doet vermoeden – maar ook als hangplantje is hij erg leuk. Zo kun je Ficus pumila ergens tegenaan/overheen laten groeien, of bijvoorbeeld in een pot aan het plafond hangen.

Ficus pumila heeft licht nodig zodat de witte bladranden zichtbaar blijven – deze kunnen verdwijnen als hij te donker staat. Halfschaduw is voor deze plant ideaal, want ook te veel licht is niet goed.  Ficus pumila houdt van een warm en vochtig klimaat. De badkamer is dus perfect! Zorg er voor dat je de grond vochtig houdt. Is de grond te droog, dan kan het blad afvallen.  In principe hoef je deze klimmer niet te snoeien, maar als de stengels te lang worden of niet meer mooi zijn, kun je ze afknippen.

Lees meer  Alocasia als kamerplant

Ficus pumila, klimvijg, badkamer, badkamerplanten, tuinen.nl

Venushaar

Venushaar, ook wel Adiantum, is een frisgroene varen met zwarte stelen en heel zachte blaadjes die mooi breed uitgroeit. Hij kan 20 tot 30 cm hoog worden. De plant groeit vooral in China, maar is hier ook geschikt als (bad)kamerplant. Mits je hem goed verzorgd… De varen houdt namelijk erg van water. Je moet de wortelkluit goed vochtig houden. Aangeraden wordt om de kluit regelmatig onder te dompelen in (regen)water. Hoe minder kalk er in het water zit, hoe beter de groei.

Venushaar doet het het best bij een temperatuur van 20 – 25 °C en op een schaduwrijke plek. Jaarlijks verpotten is goed om de groei van de plant te stimuleren.

Als de blaadjes van de varen verschrompelen, heeft hij te weinig water gehad. Het blad hersteld zich niet meer. De enige optie is dan om het blad tot de grond terug te knippen en te hopen dat de plant opnieuw uitloopt.

venushaar, adiantum, badkamer, badkamerplanten, tuinen.nl

Lepelplant

De lepelplant is een populaire plant in Nederland. Oorspronkelijk komt hij uit de jungle van Zuid-Amerika en Azië. De plant, ook wel Spathiphyllum, heeft zacht donkergroen, vol blad met daarboven vrolijke, witte vaantjes.

Hij houdt van licht, maar niet van felle zon. Let daar dus op als je een plekje zoekt voor deze plant. Bij een temperatuur van 18 – 22 °C  zal hij het goed doen. Houd de kluit van de lepelplant licht vochtig. Af en toe sproeien doet de plant goed. Als de stengels van de plant gaan hangen, dan is hij te droog. Geef hem een flinke scheut water en hij staat zo weer rechtop! Nog een tip: als je de uitgebloeide bloemen verwijderd, bloeit hij langer. De lepelplant is een luchtzuiverende plant die zorgt voor een goed binnenklimaat. Ideaal!

Bron: Mooiwatplantendoen.nl