Als na de winter het nieuwe tuinseizoen aanbreekt is het wel zo fijn om met goed gereedschap te beginnen. Daarom is het belangrijk om je tuingereedschap na de laatste klussen ‘winterklaar’ te maken. Zo start je straks met schoon, scherp en goed werkend tuingereedschap. Om je op weg te helpen hebben 11 onderhoudstips voor tuingereedschap op een rij gezet.

Start met schoonmaken

Maak al je tuingereedschap, waarmee je in de grond werkt zoals de plantschep, schoffel en graafvork, zorgvuldig schoon. Verwijder alle vuil en resten aarde met een harde borstel. Gebruik in hardnekkige gevallen een draadborstel van de bladen. Schuur ook meteen roestplekjes op met fijn staalwol.

Hardnekkig vuil

Is het vuil zo hardnekkig dat droog afborstelen niet genoeg is? Leg het tuingereedschap dan even in water. Aangekoekte aarde en plantenresten laten zich dan gemakkelijker verwijderen. Droog het daarna goed af en vet het zorgvuldig in.

Onderhoudstips voor tuingereedschap met houten steel

Zitten de houten stelen van het tuingereedschap niet meer goed vast? Maak er meteen werk van. Wiebelende stelen kun je weer vastspijkeren. Zitten ze echt los? Dan kun je de stelen met een kleine houten of metalen wig fixeren.

Houten stelen kunnen door weersinvloeden als zon of regen, of door het harde werken ruw worden. Een schuurpapiertje doet dan wonderen. Kies wel voor een fijne variant, bijvoorbeeld korrel 120. Heb je de stelen weer mooi glad geschuurd? Wrijf ze dan meteen in met wat lijnolie.

Opbergen voor de winter

Berg de tuinslang en bijbehorende koppelstukken in de winter goed op. Laat de slang volledig leeglopen en maak ook de buitenzijde schoon. Ook de koppelstukken moeten helemaal droog zijn. Vergeet ook de gazonsproeier niet.

Gieter

Zorg dat de gieter helemaal leeg is en zet hem op een droge plaats of in de schuur, zodat hij bij regen niet opnieuw volloopt. Ook in emmers mag geen water blijven staan.

Lees meer  Duurzame tips voor het zomerklaar maken van je tuin

Kruiwagen

Ligt er nog tuinafval in de kruiwagen? Haal dit er dan uit en maak hem met een borstel en water schoon. Controleer de luchtdruk van de banden en pomp ze indien nodig op. Vet ook de wiellagers in. Berg de kruiwagen op een droge plek op, in de schuur bijvoorbeeld.

Elektrisch gereedschap

Nu is je elektrisch gereedschap aan de beurt. Maak vooral de snijbladen van bijvoorbeeld de heggenschaar goed schoon. Alle plantenresten,
ook de kleine stukken, moeten eraf zijn. Bij sommige merken moeten de snijbladen worden ingevet, terwijl andere juist niet met olie in aanraking mogen komen. Lees hiervoor de voorschriften van de fabrikant.

Bestrijdingsmiddelen

Biologische bestrijdingsmiddelen tegen plantenziekten en sproeiflessen moeten vorstvrij overwinteren. Maak sproeiflessen leeg en spoel ze goed om. Controleer ook eventuele zeefjes en slangetjes, spoel ze door en ontkalk ze indien nodig.

Onderhoudstips voor tuingereedschap van metaal

Smeer de metalen delen van snoeischaren in met plantaardige olie, zoals lijnolie, zodat roest geen kans krijgt. Olie werkt ook goed om vuil te verwijderen. Eventueel kun je de scharen uit elkaar halen, zodat je overal goed bij kunt. Voor de scharnieren van tuinscharen kun je het beste gewoon machineolie gebruiken.

Tuinscharen

Tuinscharen moeten af en toe worden geslepen en de beste tijd daarvoor is de winter. Gebruik een natte slijpsteen en trek ieder blad over de steen. Vet de bladen na het slijpen goed in. Je kunt dit slijpen uiteraard ook laten doen.

Grasmaaier

Krab met een houten spatel aangekoekt maaisel van de snijbladen van de grasmaaier af en verwijder fijn vuil met een borstel. Smeer alle beweegbare delen in met olie. Heb je een benzinemaaier, laat dan de tank volledig leeglopen. Botte snijbladen kun je het best door een vakman laten slijpen.