Het echte 3D-tuinieren in tuinen lukt goed met klimplanten. Klimplanten kleuren muren, schuttingen, schuurtjes en vragen bijna geen bodemruimte.

Er zijn er honderden om uit de kiezen: rijke bloeiers, groenblijvers, zelfhechters, slingeraars en winders, vaste planten en heesters, soorten die verrukkelijk kunnen geuren en andere die dichte groene wanden kunnen vormen.

Mix&match met 3D-tuinieren

Er zijn veel verschillende soorten klimmers. Varianten die makkelijk 10 meter, of meer, klimmen en klauteraars die met hun bloemen hooguit op een bescheiden 2 à 3 meter pronken. Je kan verschillende soorten combineren en hier mooie combinaties mee maken. Bijvoorbeeld rozen met clematis, blauweregen met druif, klimop met kamperfoelie, of kiwi met hop of passieflora.

Dat ruikt lekker

De schijnaugurk Akebia quinata is een vrolijke klimmer met dunne, donker gekleurde ranken en fijn vijfdelig blad. Deze uit China, Japan en Korea afkomstige plant bloeit in april-mei met paarsbruinrode bloemen en ruikt naar vanille. Vandaar ook wel de naam ‘chocoladeplant’. Later verschijnen in een warme zomer groene, donkerpaars verkleurende vruchten die op 5-10 cm lange, dikke augurken lijken.

Akebia kan met zijn hechtranken tegen gaas of een andere klimsteun tot 7 m hoog klimmen. Hij is half wintergroen. In een strenge winter verliest hij zijn blad. Hij groeit in iedere normale tuingrond en in zon tot halfschaduw.

De groenblijvende clematis Clematis armandii komt uit West-China. Deze exotisch aandoende plant heeft smal, langwerpig, leerachtig blad dat in zachte winters aanblijft. Hij bloeit in april-mei met grote trossen kleine roomwitte bloemen die, net zoals Akebia, naar vanille geuren.

Vanwege de matige winterhardheid moet hij op een beschutte plek tegen een zuidmuur groeien of, nog beter,  in een grote pot of kuip en ’s winters worden beschermd.

Klimhortensia Hydrangea anomala petiolaris is een fraaie, tot 5 m of meer hoge, zelfhechtende klimmer uit Japan en Korea, die het zelfs tegen een muur op het noorden goed doet. Hij bloeit in juni-juli met grote platte schermen witte bloemen.

Lees meer  Nog meer genieten van het buitenleven

Verzorging van klimplanten

Klimplanten groeien graag in voedzame, humusrijke, diep losgemaakte, iets vochtig blijvende grond. Sommige, zoals klimop Hedera of wingerd Parthenocissus hechten zichzelf vast, andere hebben een klimsteun nodig. De voet van clematissen tegen fel zonlicht beschermen.

 

Redactie: colour-your-life.nl

Lees ook:
– Alles over beplanting
Tips voor balkon en terras
– De inrichting van de tuin