Iedere maand geven we je de beste tips voor zaaien, planten, oogsten en ander onderhoud op het gebied van de moestuin.

Augustus is een maand van overvloed in de moestuin, met veel groenten en fruit die klaar zijn om geoogst te worden. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je gewassen, zodat ze in topconditie blijven en je optimaal kunt genieten van je oogst. Dit kan je allemaal doen in je moestuin in augustus:

Meer leren over de moestuin? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel!

1. Oogsten en opslaan

In augustus kun je volop oogsten. Denk aan tomaten, courgettes, bonen, en wortelen. Oogst regelmatig om de productie te bevorderen. Zorg ervoor dat je geoogste groenten op de juiste manier opslaat om hun versheid te behouden. Zo kunnen bijvoorbeeld uien en knoflook worden gedroogd voor langdurige bewaring. En natuurlijk is er van alles dat je in kan maken, zodat je er ook in het najaar nog van genieten!

2. Verzorging van de bodem

Augustus is ook een goede maand om de bodem te voeden. Voeg compost of goed verteerde mest toe om de grond te verrijken voor de volgende teelt. Dit helpt de bodemstructuur te verbeteren en zorgt voor gezonde gewassen.

3. Zaaien en planten

Hoewel veel gewassen al zijn geplant, kun je in augustus nog steeds groenten zaaien zoals sla, spinazie en radijsjes. Deze kunnen nog in de herfst worden geoogst. Planten zoals prei en boerenkool kunnen nu ook worden gezet voor een late oogst.

4. Onderhoud en bescherming

Houd je moestuin vrij van onkruid, want onkruid concurreert met je gewassen om voedingsstoffen en water. Mulchen kan helpen om de vochtigheid van de bodem te behouden en de groei van onkruid te verminderen. Bescherm ook je gewassen tegen extreme weersomstandigheden; gebruik netten om gevoelige planten te beschermen tegen de felle zon of hevige regen.

Lees meer  Zelf prei kweken

5. Bemesting

Om je gewassen in topvorm te houden, is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral bij gewassen die veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals tomaten en komkommers. Een vloeibare meststof kan hierbij effectief zijn.

6. Ziekten en plagen

Wees alert op ziekten en plagen die in deze tijd van het jaar kunnen opduiken. Verwijder aangetaste bladeren en gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen om verdere verspreiding te voorkomen.

7. Voorbereidingen voor de herfst

Nu augustus alweer halverwege is, is het tijd om na te denken over de herfst. Begin met het voorbereiden van bedden voor herfstgewassen door ze goed om te spitten en compost toe te voegen.

< Moestuinkalender juli Moestuinkalender oktober >
Lees ook – Tuinkalender augustus