Nu de temperatuur buiten langzaamaan daalt en de dagen korter worden, breekt het najaar aan. De eerste bomen laten hun sierlijke rode en oranje bladeren inmiddels vallen en ook de eikels en kastanjes zijn ruimschoots te vinden in de bosgebieden. Een goed moment om je eigen tuin te onderhouden, zodat deze na de wintermaanden alle ruimte heeft om opnieuw uit te lopen. Denk bij het onderhouden van de tuin aan het snoeien van bomen en struiken, het verwijderen van het onkruid uit de borders en bijvoorbeeld het maaien van het gazon. 

Het najaar is daarbij een goed moment om de tuin te renoveren. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een tuinhuis, of het monteren van een veranda aan de woning. Om dergelijke klussen op koudere dagen niet stil te hoeven leggen, kan een heater huren een goed idee zijn. Ook handig, wanneer je een tuinfeest organiseert in de winter! 

Manieren om het snoeiafval te hergebruiken 
Wanneer je grote hoeveelheden snoeiafval hebt, is het niet altijd mogelijk dit direct af te voeren in de container. Daarbij zijn er verschillende manieren om het snoeiafval te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld eens na over een houtklover huren voor brandhout, wanneer je voornemens bent een aantal grote takken af te zagen dit jaar. Zorg dat het brandhout op een droge plaats bewaard wordt, om te voorkomen dat de kachel al snel hevig zal roken bij het opbranden van dit hout. 

Kleinere takken die vrijkomen bij het snoeien van bomen en struiken kun je gebruiken om een natuurlijke afscheiding te creëren in de tuin. Maak er een mooie stapel van! Niet alleen geeft het de tuin een natuurlijke uitstraling; onder meer kleine vogels en egels gebruiken dergelijke stapels om er hun nest in te bouwen. 

Werkzaamheden die je in het najaar uitvoert 
Reeds werden een aantal voorbeelden van werkzaamheden genoemd, die je in het najaar uit kunt voeren. Zolang het gras groeit, mag je dit maaien. Doe dit bij voorkeur op een wat hogere stand. Vergeet het gazon niet te bemesten in het najaar, zodat het gezond de wintermaanden doorkomt en voldoende energie heeft om in het voorjaar direct te groeien. Gebruik hierbij bij voorkeur bemesting met kalk. Eventueel kun je er ook voor kiezen om kalk los over het gazon te verspreiden. Combineer de laatste keer maaien met het beluchten van het gras. Er zijn hier handige apparaten voor te huren. 

Lees meer  Toscaanse inspiratie voor de tuin