Als je aan de zomer denkt, dan denk je aan aardbeien. Heerlijk om van te snoepen, maar ook heel leuk om zelf in je tuin te zetten. De aardbei (Fragaria) is een makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt.

 

Aardbeisoorten en verzorging van de aardbei

Wil je de hele zomer oogsten? Kies dan voor zogenoemde doordragende soorten als ‘Ostara’, ‘Rapella’, ‘Selva’ en ‘Toscana’.  Plant aardbeien zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin of zet ze in bakken. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig een slok water. Hoe leuk is het immers om zelf aardbeien te plukken uit je eigen tuin. Verser krijg je ze nergens! Door de liefde en aandacht die je er in hebt gestopt, smaken zelfgekweekte aardbeien bovendien lekkerder dan die uit de winkel.

aardbei_kleinfruit

Verzorging van de aardbei

Plant aardbeien zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin of zet ze in bakken. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig een slok water. Plant alleen in potten of bakken met afvoergaten in de bodem. Een goede afwatering is voor kleinfruit van levensbelang. Dankzij speciale plantenvoeding voor kleinfruit houd je de planten fit en gezond. Bovendien zal de oogst rijker zijn!

 

Wist je dat?

  • Naast de lekkere vruchten verschijnen er ook witte of roze bloemetjes aan de aardbeiplant.
  • De aardbei dankt haar titel ‘zomerkoninkje’ aan een reclamecampagne uit de jaren ’70. Dat was zo’n succes, dat aardbeien tot de dag van vandaag nog steeds bekend staan als ‘zomerkoninkjes’.

aardbei_bloemen_plant

Lees meer  Veelzijdige toepassingen van munt