De Akebia is een heel aparte klimmer met decoratief blad. Hij komt algemeen voor in de bossen van Japan, China en Korea en werd naar Europa geïmporteerd. In zachte winters behoudt hij zijn blad. Het nieuwe blad loopt vroeg in het voorjaar uit. Het is vijftallig, heldergroen,  sierlijk en blijft het hele seizoen door mooi.

Chocoladeplant

De Engelse naam Chocolate vine betekent chocolade-wingerd en heeft betrekking op de donkerrode bloemen die vroeg in het voorjaar verschijnen. Het Duitse woord Blaugurkenwein wijst op de 5-10 cm lange vruchten die op kleine komkommers lijken en eetbaar zijn.

Kenmerken van de Akebia

De Akebia verrast je met mooie, donkerrode bloempjes die in hangende trossen verschijnen. Als je goed kijkt, kunt je ontdekken dat zij uit twee verschillende typen bloemen bestaan. De  Akebia is namelijk eenslachtig, de plant draagt mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood en 2 tot 5 cm groot. Daarboven zitten de iets kleinere, roze mannelijke bloemen. Er bestaat tevens een variëteit met witte bloemen.

Wanneer je een fijne neus hebt, zult u de fijne vanillegeur ruiken. Uit de bloemen ontwikkelen zich meestal geen vruchten. Voor de vruchtzetting is namelijk kruisbestuiving nodig en daarvoor hebt u twee verschillende planten nodig. Het is verbazingwekkend dat zich uit zulke kleine bloemen zo grote vruchten kunnen ontwikkelen.

Standplaats

Een ideale standplaats voor deze klimmer is een pergola, een schutting of een muur met een klimstellage waar uitlopers aan vastgebonden kunnen worden. Het is in ieder geval belangrijk dat je de Akebia plant op een zonnige, redelijk droge plek. De Akebia zal je dankbaar zijn als je bij het planten een schep compost toevoegt.

Verzorging

Akebia heeft niet veel verzorging nodig. Wanneer de plant zich op de plek waar hij geplant is, goed voelt, is hij een snelle groeier en zal hij een grote hoeveelheid bloemen produceren. Na de bloei kun je eventueel uitdunningssnoei toepassen.

Lees meer  Bladbegonia