De hippeastrum, ook wel amaryllis genoemd, groeit van nature uit een bol en vindt haar oorsprong in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. 

Algemeen

De amaryllis is een bloembol uit de narcisfamilie die in huis groeit en bloeit. De bol is vanaf november volop verkrijgbaar en brengt met haar grote bloemen sfeer in huis. Wanneer je werkt met decoratiematerialen als lint of kerstballen maak je van de amaryllis een echte kerstbloem.

De amaryllis is tegenwoordig in veel spectaculaire kleuren verkrijgbaar: donkerrood, knalrood, spierwit, wit met rode streepjes of zalmroze. De amaryllis is daarom een ideale sfeermaker in zowel klassieke als moderne interieurs. Ook als snijbloem voor in een kerstboeket is de amaryllis ideaal.

Als de R in de maand zit

Bij de amaryllis denken veel mensen meteen aan Kerstmis en donkere dagen. Niet zo gek, want de bloem is juist in deze tijd van het jaar heel populair. Toch is de amaryllis veel langer verkrijgbaar. Als de letter R in de maand zit: van september tot en met april!

Verschillende kleuren

Je ziet de bloemen van de amaryllis vaak in het rood en wit, maar ze zijn er ook in wit-groen, zalm-oranje, zalmkleurig, lila-paars, oranje, donkerrood, roze en zelfs gestreept.

De kleur en kick van hippeastrum en amaryllis

Deze plant met voluptueuze bloemen heeft de look om je interieur de juiste sfeer te geven. Hippeastrum is heel strak in een design opstelling, wat losser of helemaal hip-theatraal. Zie je het groots en kleurrijk? Dan heb je met Hippeastrum de styling om het nieuwe jaar met kleur in te luiden. Met een beetje aandacht ontwikkelt ze zich razendsnel. In een paar weken worden de knoppen grote bloemen, die zich vervolgens weer geheel ontvouwen en de show stelen! Meestal in rood, maar ook in roze, roodwit gestreept of in wit.

Symboliek

Hippeastrums geven je een gevoel van vriendschap en genegenheid. De statige lange stelen symboliseren trots. De naam Hippeastrum betekent letterlijk ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren. De amaryllis straalt charme uit en biedt spectaculaire sophistication voor je living. Er zijn veel verschillende natuursoorten. De bekendste kamerplantenversies zijn de intens rode Hippeastrum ‘Floris Hekker’, de ‘Orange Souvereign’ met lichte oranjezweem en de wat donkerrode ‘Red Lion’.

Lees meer  Groene hagen als basis

Verzorging

Gun hippeastrum een ereplekje, licht en warm. Geef bij de bloemontwikkeling veel water en draai de pot regelmatig voor een gelijkmatige groei. Na de bloei de bloem wegsnijden. Voorkom tocht, daar houdt ze niet van.

 

Amaryllisbollen planten

Amaryllisbollen zijn zeer eenvoudig te planten:

  • Vul een pot voor de helft met aarde en zet daar de bol op.
  • Vul daarna de pot verder met aarde zodat twee derde van de bol onder de grond zit en een derde boven de aarde uitsteekt.
  • Vervolgens zet je hem op een lichte plek waar het lekker warm is.
  • In het begin hebben de bollen niet zoveel water nodig, pas als de eerste stengel gaat groeien heeft de amaryllis meer water nodig.

Bij bloemisten en tuincentra zijn tevens ‘kant en klare’ amaryllissen in potten verkrijgbaar. Je hoeft deze niet meer te planten en kunt al snel genieten van de imposante bloemen!

Amaryllis in de tuin

Wist je dat je een amaryllis ook in de tuin kunt planten? Dat doe je zo:

  • Na de IJsheiligen (dus vanaf 15 mei) kun je de bol in de volle grond of in een pot op het terras planten.
  • Als standplaats vind de amaryllis zowel een plekje in de zon als in de schaduw prima. Kies wel voor een beschutte plek, dan voorkom je windschade aan de stengels of bloembladeren.
  • Anders dan de meeste bollen poot je een amaryllisbol maar voor de helft in de grond. De bovenste helft komt dus boven de aarde uit.
  • Houd de grond rondom de amaryllisbol lekker vochtig, maar zorg ervoor dat de plant nooit in een plas water staat. Dan heb je kans op rotting van de wortels.
  • Nog voordat de vorst inslaat haal je de bol weer uit de grond. Knip de stengels af en overwinter de bol op een koele, donkere en droge plek.
  • In december kun je de bol weer tevoorschijn toveren en eventueel opnieuw tot bloei laten komen voor de kerstperiode.
Lees meer  Kastanjes knabbelen

 

Amaryllis als snijbloem

Vanaf het najaar zie je de statige amaryllis ook veel in de meest prachtige boeketten. Zelf een boeket met amaryllis maken? Probeer dan eens de online schiktool van Bloomy.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bloomy.