Ananas of salie?

De Ananassalie heeft iets aparts, want moet je nu eerst aan ananas of aan salie denken? Wat hebben die twee met elkaar gemeen? Wel, denk maar eerst aan salie, en dan heb ik het niet over onze gewone Salvia officinalis L. Die spant de kroon op gebied van medicinale kracht. Als je over de blaadjes wrijft, komt er een heerlijke ananasgeur vrij.

Winterkou

Deze plant is niet winterhard. Je moet hem dus binnenhalen als het buiten te koud wordt. Dat is niet zo erg, want op die manier geniet je er de hele winter lang van. Mijn plant staat op een beschutte plek in de tuin. Ik leg er nog wat gehakte kruiden van de plant zelf over en dat is voldoende. De plant overleeft de vriezeman met bravoure. Zeker als je de plant afdekt met wat kruidenstooisel, komt hij elk jaar terug.

Feiten en tips

Voorzie voldoende plaats in je tuin. Als deze plant het naar zijn zin heeft, kan hij 1 meter hoog en breed worden. Enkele feiten:
– Ananasalie houdt van halfschaduw.
– Hij houdt van vruchtbare zand- of leembodem.
– Ook in een grote pot doet deze plant het goed.
– Je krijgt mooie planten door een takje met enkele blaadjes eraan in een stekgrond te planten.
– Je kunt ook takjes afsnijden en in een potje met water laten wortelen. Die wortels groeien snel, daarna kunnen de plantjes in de volle grond.
– Wil je een bossige, gevulde plant? Knip dan de uiteinden van jonge takjes enkele keren in het voorjaar af.

Thee

Ananassalie is een dankbare plant. Je kunt er het hele jaar door van genieten. Van de groene blaadjes maak ik thee. In de vroege winter kun je met volle teugen genieten van de fel rode bloemen. Ook de thee krijgt een glimlach op zijn glazen pot, als je wat van die prachtige bloemen bij je theemengeling doet.

Lees meer  Linde

Op het dessert

De rode, buisvormige, knalrode bloemen, die in de herfst zijn uitgekomen, doen het goed op desserts. Cake krijgt een verrassend fris smaakje als je jonge, gesnipperde ananasblaadjes onder het deeg mengt.
Ze hebben een zoete smaak, want ze hebben een druppeltje nectar in hun bloembuis verstopt. Soms snipper ik ze fijn. Dan heb je een rood strooisel dat je dessert VIP-allures geeft. Een goed idee voor de feestdagen.