Andijvie is goed bestand tegen koud en guur weer en daarmee en fijn ras voor het najaar. Er zijn verschillende soorten andijvie. 

 

Andijvie zaaien

De zaaitijd van andijvie is van begin juni tot eind september. Je kunt andijvie zowel in de zon als in de schaduw zaaien, maar zorg ervoor dat de plant minstens 4 uur zonlicht per dag krijgt. Zaai andijvie op een diepte van 0,5 tot 1 cm. Na ongeveer een week kun je iets groens zien opkomen. De kiemtijd van andijvie is 8 tot 15 dagen op een temperatuur van 18 tot 22 graden. Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen is het tijd om de mooiste te laten staan en de rest meedogenloos weg te knippen. Geef de plant bij droog weer water en verwijder een dood of geel blad.

 

Andijvie oogsten

Na ongeveer 7 tot 8 weken na het zaaien is het tijd voor de eerste oogst. Pluk of knip de afzonderlijke blaadjes en laat het hart van de plant staan. Zo komt er telkens een nieuw blad en kun je een paar weken blijven plukken. Je kunt er ook voor kiezen om hele kroppen te oogsten, daarvoor knip je 1 of 2 kroppen ter hoogte van de mix af. De weken daarop kun je de kroppen die blijven staan oogsten. De andijvie kun je blijven oogsten, net zo lang tot alles op is.

 

Wacht niet te lang

Andijvie kan goed tegen kou, waardoor je ze lang kan laten staan. Maar let op, bij regenachtig weer blijft het water nog wel eens in de dichte kroppen van andijvie staan. Je planten kunnen hierdoor gaan rotten. Wacht daarom niet te lang met oogsten.

 

Lees meer  Dille kweken