Een tuin met eetbare planten kent tegenwoordig een opmars. Steeds meer tuinders gaan ook eetbare planten in de tuin aanplanten. Ze klinken echter niet altijd bekend in de oren…  Een prima reden om er nader kennis mee te maken!

Slangenlook

Slangenlook

Een looksoort die zich onderscheidt van de vele andere soorten door een leuke meerwaarde. Slangenlook heeft naast de ondergrondse bollen ook bovenaan, op het einde van de plant, de vorm van een bloeisteel plant met eetbare bolletjes! Ze zijn lekker in tal van bereidingen en daarom zonder meer een topper. Je kunt ze het best planten vanaf september tot eind oktober en dit op een halfschaduwrijke standplaats in de moestuin. De bollen zijn middelgroot en kennen een uitgesproken smaak. Prima in salades en lookbereidingen!

Shiso, paars en ongewoon leuk in de tuin!

Shiso

Shiso of Perrila frutescens zorgen voor kleur in de tuin. Deze Japanse munt doet het prima op een zandlemige bodem die goed het water draineert. Zorg ook meteen voor een goed bemeste grond, door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid compost toe te voegen. Ook in een pot groeit ze prima als ze voldoende water krijgen. De bladeren zijn te verwerken in tal van gerechten en dit gedroogd of vers. Aan het eind van het seizoen komen bovenaan de plant, bloempjes te staan, die vrij onopvallend bloeien.

Kolen in alle vormen en kleuren!

Kolen

Wie dacht dat alleen tomaten, pepers en paprika’s een grote verscheidenheid kennen, heeft het duidelijk mis. Ook kolen weten van aanpakken en zijn dan ook in tal van kleuren en vormen aanwezig.  Palmkool, savooikool, witte en rode kool en krulkool zijn slechts enkele van de vele soorten. Je kunt ze planten vanaf maart, april op een licht bemeste bodem. Kolen zijn bijzonder sterke planten, daarom stellen ze weinig eisen zodat ze eenvoudig te telen zijn. Slakken lusten ze ongetwijfeld, hou daarom alles nauwgezet bij om problemen te voorkomen. Ze zijn lekker in vele gerechten, vooral de seizoensgebonden winterschotels verlenen zich hier prima toe!

Lees meer  Zaaikalender groenten en fruit

Tijd voor iets anders,… Pepino of meloenpeer!

Meloenpeer

Nee, ze zijn geen kruising tussen een meloen en komkommer, meer nog, het is een nachtschadige! Net zoals de tomaat is ook deze plant familie van de Solanaceae. De Pepino of meloenpeer kent een eenvoudige teeltwijze, al is warmte een belangrijke schakel. Plant ze bij voorkeur in de serre of kas en overwinter ze vorstvrij. Geef ze tijdens het seizoen regelmatig water. Oogsten kan vanaf september tot oktober, afhankelijk van het planttijdstip. Je kunt ze gemakkelijk in een pot op het terras of balkon plaatsen. Geef ze alleen wel voldoende water.

Redactie Angelo Dorny

 

Lees ook:
Meer over Veggie-Style
Bekijk de website van Veggie-Style
PIX-out
Bekijk de moestuinkalender
Alles over de moestuin
Deel jouw moestuinfoto’s in ons tuinalbum