Bij het kiezen van de juiste verlichting in je tuin komt nog heel wat kijken. Kijk naar de functies van verlichting, verschillende typen verlichting en zorg met een lichtplan voor voldoende balans in het licht.
 

Maak een lichtplan voor je tuin

Door een lichtplan te maken, stem je de verlichting goed op elkaar af. Bedenk waar je verlichting nodig hebt en welke bijzondere objecten in je tuin je wilt belichten. Kijk waar al kabels liggen en ga bij het leggen van nieuwe kabels uit van het totale lichtplan, dan hoeft de tuin maar één keer op de schop.
 

Functies van verlichting

Verlichting gebruik je voor sfeer en oriëntatiepunten in je tuin, het benadrukken van de ruimte en de veiligheid van je tuin. Iedere functie kan om een ander soort verlichting vragen.
 

Type tuinverlichting

Een tuin verlicht  je vaak met boven- en onderaf verlichting. Daarnaast kun je ook gebruik maken van spotlights of directe verlichting. Met indirecte verlichting schijnt het licht bijvoorbeeld op een muurtje.

type_tuinverlichting
 

Balans in verlichting

Zorg voor een goede balans in de tuinverlichting. Werk met schaduw en speel met de sterkte van de verlichting. Dit zorgt voor een leuk contrast en benadrukt de diepte van je tuin.
 

Aparte groepen

Het is tegenwoordig gemakkelijk om ook de tuinverlichting op aparte elektriciteitsgroepen aan te sluiten. Verdeel de groepen bijvoorbeeld per gedeelte van de tuin of per functie van het licht. Zo kun je de verschillende soorten verlichting apart aanzetten.
 

Tips voor verlichting in je tuin

  • Fakkels en kaarsen zijn ook heel sfeervol, neem ze direct mee in je plannen 
  • Kies voor lampen die er bij daglicht ook mooi uitzien
  • Zet indirecte verlichting op een gekleurd vlak, dit geeft een mooi kleurig licht
  • Denk ook eens aan verlichting in het water, dit zorgt voor een spannend effect
  • Belicht bijzondere planten in je tuin 
Lees meer  Trendtuinen: technologie vs rust