Vaccinium-soorten zijn besplanten voor vochtige, zure grond. Voor een tuin op veen of zure zandgrond zijn ze heel geschikt. Inheemse soorten zoals bosbes blijven laag. Deze groeien het liefst in lichte schaduw.
Aan de urnvormige bloempjes is te zien dat Vaccinium tot de heideachtige (Ericaceae) behoort.

Blauwe bes

De meest aantrekkelijke soort voor tuin beplanting is de blauwe bes of de Amerikaanse bosbes (V. corymbosum). De struiken worden 2 à 3 meter hoog. Door hun herfstkleur hebben ze ook sierwaarde. Uit de zogenoemde ‘highbush blueberry’ die in Amerika in het wild groeit, zijn in cultuur rijkdragende vruchtrassen gekweekt ‘Bluecrop’. ‘Bluetta’ en ‘Patriot’ zijn goed winterhard. ‘Goldtraube 71’ is algemeen verkrijgbaar en heeft een goede smaak. Door verschillende rassen aan te planten, wordt de oogsttijd gespreid en is de vruchtdracht en vruchtgrootte optimaal dankzij kruisbestuiving. De bloei begint half april; de oogst valt in augustus.

Andere Vaccinium’s

In onze streken groeit blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) in bossen. Het is een beschermde plant, evenals andere vaccinium-soorten, zoals de rode bosbes of de vossebes (V vitis-idaea), de rijsbes (V uliginosum) en de Europese cranberry (V oxycoccus). De veenbes die ook wel lepeltjes-heide of (Amerikaanse) cranberry wordt genoemd (V macrocarpon), heeft grote rode vruchten. In potten of schalen kunnen met tuin” turf en veenmos ideale groeiomstandigheden worden gemaakt!

Toepassing

• Vaccinium groeit goed op humusrijke, zure grond die voldoende vocht vasthoudt.
• Een laag tuinturf of schors (een mulchlaag) voorkomt uitdroging van de grond.
• Vaccinium is geschikt voor verse consumptie; de veenbes alleen voor compote.

Tip: Plant de blauwe bes 1,5 m uit elkaar, liefst op een zonnig plekje. Dan zal ook de herfstkleur het mooist zijn.

Lees meer  Vruchtbomen en -struiken in de tuin