Anemone coronaria

Anemone coronaria
Voor het planten van de knolletjes van Anemone coronaria moet je deze eerst een paar uur in het water laten weken. Ze groeien in elk type grond als deze maar goed gedraineerd is en op een licht plekje in de tuin worden geplant. Deze zomerbloeiende anemoon heeft een hele andere uitstraling dan zijn voorjaarsbloeiende familie.

Begonia

begonia
De meeste begonia’s hebben ruw blad en tere bloemen. Door de oude bloemen weg te nemen blijft de begoniaknol de hele zomer door bloemen produceren.

 

Crocosmia

crocosmia
Crocosmia bloemen ook bekend als Montbretia hebben een warme, zomerse kleur. Oranje en rood maken een zonnige combinatie die de tuin opfleuren. De bloemen zijn ook heel mooi te gebruiken als opvallende vuller in een boeket.

Dahlia

dahlia
Dahlia is een ouderwets bolgewas welke, in het verleden, meestal kon worden gevonden in landelijke tuinen. In de laatste jaren is de interesse in dahlia’s sterk toegenomen. Dahlia bloemen zijn decoratief en hebben alle kleuren.

Eucomis

Eucomis
Eucomis, ook wel de ananasplant genoemd, is een hele bijzondere kuipplant. De plant heeft mooie, grote, groene bladeren en ananasachtige bloemen. Een tropische verassing voor op het terras of balkon.

Gladiolen

gladiolen
Gladiolen -en ook andere bolgewassen- worden vaak te ver uit elkaar geplant, zodat ze niet op hun mooist uitkomen. Veel bolgewassen zijn het mooist wanneer ze in grote, groepen dicht bij elkaar worden geplant. Gladiolen komen mooi tot hun recht tussen vaste border planten.

Hollands

tulpen
Veel zomerbollen worden in Holland geteeld. De herkomst van de bollen is echter van over de hele wereld. Daarom hebben ze allemaal weer andere behoeften in temperatuur en vocht.

Ismene

ismene festalis
De bloemen van de Ismene of Hymenocallis zijn sneeuw wit van kleur. De grote bloemen zijn heel mooi in combinatie met vaste planten als de Gypsophillia, Delphiniums en Hosta.

Jumbo planten

canna
Canna is een halfharde zomerse wortelstok. De meeste worden gebruikt in potten en containers. Ze worden steeds populairder als een jumbo zomertuinplant. Een uitstekende vuller voor de tuin in de nazomer.

Kwaliteit

Teneinde de verkoop te garanderen is een hoog kwalitatief product vereist. Daarom worden bloembollen die klaar zijn voor aflevering beoordeeld op een aantal standaard kwaliteitseisen. Deze standaard test is gebaseerd op regels van de Agrarische Inspectie Dienst. De goedkeuring en classificatie wordt gedaan door de Bloembollenkeuringsdienst BKD.

Lelies

lelie
Lillium is de algemene naam voor de lelie familie. Lelies zijn uitstekend geschikt voor het planten in potten en in borders met vaste planten. Lelies zijn verkrijgbaar in een groot scala van kleuren en vormen. Wanneer de bollen in april worden geplant, betekent dit dat je in de vroege zomer al van deze bloemen kunnen genieten. Sommige soorten als Longiflorum en de Oriëntal lelie hebben een heerlijke geur wanneer zij in bloei staan.

Lees meer  Bloemkwekerij in eigen tuin

Montbretia

Montbretia
Montbretia is de oude naam voor het bekende zomerbolletje Crocosmia. Indien u de Montbretia in de winter goed afdekt dan is het geen probleem om de plant het jaar daarna weer in bloei te krijgen.

Nerine


Volgens een populaire anekdote kreeg de Nerine zijn populaire naam, Guernsey lelie, toen een exemplaar aanspoelde aan de kust van het Engelse Kanaal eiland Guernsey. Nerine bloeit als een cluster van bloemen op een bladloze stengel. Elke bloem heeft een trompetvorm met naar achter gekrulde bloembladeren.

Oxalis

oxalis
Ook bij Oxalis kunnen we de familie in twee groepen verdelen; winter harde Oxalis adenophylla en niet- winter harde. De niet winter harde zijn: Oxalis deppei, Oxalis lasiandra en Oxalis regnelii. De bloembladeren van de bloem openen zich wanneer de zon schijnt en sluiten zich wanneer het donker wordt. De bladeren zijn klaverachtig, daarom de bijnaam Geluksklaver.

Plant tijd

Zomerbloeiende bollen kunnen geplant worden wanneer de grondtemperatuur ongeveer 13°C is. De beste planttijd is mei.

 

Quiz

Met dit alfabet kunt u een leuke quiz spelen op een zonnige zomeravond….

Ranonkels

ranonkel, boterbloem
Elke knol van de Ranonkel heeft meerdere bloemen. De bladeren gaan dood in de zomer. Het is aan te raden de knollen een paar uur voor planten in het water te leggen of heel veel water te geven wanneer je ze plant.

Snijbloem


Veel zomerbollen zijn prima geschikt als snijbloem. Voor de fanatieke tuinders die graag een verse bos bloemen op tafel hebben is een hoekje met gladiolen, Liatris en dahlia een uitkomst. De hele zomer door een eigen veldboeket op tafel!

Tigridia


Tigridia is één van de onbekendste zomerbollen. Tigridia heeft net als gladiolen lancetvormige bladeren en een aar met meerdere bloemen. Alleen zijn de bloemaar en de bloempjes veel kleiner. Tigridia heeft een opvallende plaats in de border nodig, anders zal dit kleine gewas niet opvallen in de mooie zomerborder.

Unieke bloemen

Roscoea
Roscoea heeft orchideeachtige bloemen. Deze planten lijken op een miniatuur fontein, met de bloem als een kleine waterval.

 

Verandering

In het zomerbollen assortiment is de afgelopen jaren veel veranderd. Met name in de dahlia familie zijn veel nieuwe, kleinere, soorten op de markt gekomen, die de hele zomer door bloeien. Maar ook bij de gladiool staat de ontwikkeling niet stil. Langzaam komen er wat kleinere grootbloemige gladiolen op de markt, die iets makkelijker te hanteren en combineren zijn in de zomerborder.

Lees meer  Superfood vlierbessen kweken

Winterhard

Zomerbollen hebben ten opzichte van de voorjaarsbloeiers één nadeel: ze zijn niet winterhard. Het is daarom noodzakelijk de bollen in het najaar weer op te graven voor de eerste nachtvorst en ze droog te bewaren bij ca. 10ºC. Let op: iedere zomerbol heeft wel weer een aangepaste bewaartip.

X-mas

Veltheimia
Veltheimia is used as a pot plant which blooms during winter. It produces one flower stalk per bulb, its flower lasts more than three weeks. Treatment is similar to that of an indoor potted amaryllis. After planting in autumn only a little water is needed until the shoots appear. When the plant starts growing you can water regularly. After the leaves have turned yellow after blooming you can stop watering until the next autumn September.

Your summer vacation

It’s time for your summer vacation. Move outdoor containers and hanging baskets to a single location near a water source and ask a neighbour to stop by twice a week to water them. Choose a spot where they won’t dry out too quickly: in shade or dappled light, out of the wind, and grouped close together. Most summer plants, including sun-loving bulbs such as lilies and cannas, will handle shade just fine for a while. Since you’ll be gone, why not pinch back any plants with a propensity to get “leggy” such as dahlias, impatiens and coleus. Nipping top growth and buds encourages lower growth resulting in stronger, bushier plants. It’s a holiday — let everyone rejuvenate!

Zantedeschia

Zantedeschia
Zantedeschia heeft de laatste jaren een flinke verandering doorgemaakt. Zo zijn er meer kleuren en typen op de markt gekomen, naast de alom bekende witte Calla lelie. De Zantedeschia is met haar moderne uiterlijk een echte trend bloem in de moderne tuin! Zantedeschia is met name geschikt in bakken en potten op het terras en balkon.

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk op www.bloembollencentrum.nl

Lees ook:
Meer over gazononderhoud
Meer over tuinonderhoud
Gratis tuinofferte aanvragen
Bekijk de tuinklusjes van deze maand
Ontwerp gratis je eigen tuin
Tuininrichting