Januari – Nu al lente?
De lente kondigt zich in januari al aan. Bij het eerste zonnetje komen de groene puntjes van de sneeuwklokjes Galanthus al boven de grond. De naam zegt het al, ook al valt er nog sneeuw, deze kleine klokjes zijn wel wat gewend.
Hebt u het afgelopen najaar sneeuwklokjes geplant dan moet u nog even geduld hebben. Vers geplante bolletjes komen altijd iets later op dan de bolletjes die er al jaren staan!
Februari – Vol spanning klopt ons hart
De eerste maanden van het jaar zijn altijd spannend voor een tuinier. Komt alles op? Bij iedere zonnestraal doet u een rondje tuin om de groene spruitjes te tellen van opkomende bloembollen en vaste planten.
Het wordt ook al een kleurenpracht met Crocus, sneeuwklokje Galanthus en Eranthis. Vrolijke bloempjes die staan te stralen boven de nog donkere aarde of in het nog kale grasveld.
Maart – Ontdekken
Naarmate de zon meer uren per dag schijnt, komt er ook meer leven in de tuin. Steeds meer kleur, tenminste, als u vorig najaar bolletjes heeft geplant. Iedere dag wel een andere ontdekking.
In maart wordt het al narcissentijd. Er zijn heel veel verschillende narcissen die van vroeg maart tot laat mei bloeien. En wie denkt dat alles geel is, moet maar eens goed om zich heen kijken. Er zijn ook al vele witte narcissen en de kleur oranje komt veel terug in de
hartjes van de bloemen.
April – Hoogtij
De maand april staat bekend om de uitbundige bolbloemen overdosis. Overal waar je kijkt zie je wel een bolletje bloeien. In het wild langs de bosrand, in het park en natuurlijk in de tuinen.
April is niet alleen tulpen tijd. Deze maand staat ook voor hyacint, blauwe druiven Muscari, boshyacinten Hyacinthoides, Fritillaria’s en anemonen. De lijst is onuitputtelijk lang.
Mei – Toegift
Wie denkt dat in mei het voorjaar over is heeft het compleet mis. Mei is de maand van de toegift. Laatbloeiende tulpen en narcissen maken het voorjaarsseizoen langer. Maar er komen ook volledig nieuwe bloemen in het zicht.
Camassia is hier een goed voorbeeld van. Mooie blauwe toortsen die de felle kleuren van het voorjaar langzaam wat afzwakken. Camassia voelt zich helemaal thuis in natte borders tussen vaste planten die vechten om het beste plekje.
Juni – Sieruien, sieruien, sieruien
Deze maand staat in het teken van de sierui Allium. Ze zijn er in veel maten. De bloemvorm is vrij universeel, meestal een bolvorm. Een ui uit de keuken heeft dezelfde bloeiwijze, vandaar de bijnaam ‘sieruien’.
Het leuke van deze groep bloembollen is het feit dat ze mooi combineren in de vaste planten borden die in juni hoogtij viert. Veel planten laten in juni het mooiste van zich zelfzien, de sierui blijft er echter met kop en schouders bovenuit steken.
Juli – Overgang
De maand juli is voor de tuin een hoogtepunt. Langzaam zal de droogte van de zomer zijn sporen gaan achterlaten. Voor de bloembollen is het een overgangsmaand van het late voorjaar naar de echte zomer. In juli bloeien de eerste zomerbollen die u in april en mei geplant hebt.
De eerste gladiolen, anemonen, Oxalis en begonia’s bloeien in volle pracht. Zorg dat u de oude bloemen van de begonia verwijdert. Dan blijven ze de hele zomer bloeien.
Augustus – En dan is het zomer
De echte zomer begint met een explosie aan kleur van de dahlia’s. Deze ooit zo ouderwetse zomerbol is weer helemaal terug van weggeweest! Het leuke is dat deze come-back gepaard gaat met allemaal nieuwe soorten.
Populair zijn de dalia’s met een donker blad, maar ook de middenmaat van Gallery typen. Deze zijn zeer geschikt voor kuipen. Het leuke van de dahlia is dat u er gerust wat bloemen uit kan knippen voor op de vaas. Hij blijft bloeien.
September – Herfstachtig mooi
Hoewel september nog een hele mooie nazomer kan geven maken we ons langzaam op voor de herfst. Toch zijn er zomerbollen die juist nu echt opbloeien. Denk hierbij aan een aantal kuipplanten zoals Crinum en Nerine.
In de border komt nu het toegift van bollen als Canna maar ook Crocosmia. Deze laatste geeft na de bloei een fantastische bloemen aar, gevormd door zaadknopjes. Alleen daarom al de moeite waard om toe te voegen aan de border.
Oktober – Najaar
Als het najaar dan echt is begonnen wordt het plotseling bruin in de tuin; planten sterven af en bomen laten hun blad vallen.
Toch is er nieuw leven te bespeuren. De in augustus geplante najaarsbloeiers, vooral diegene die al de jaren hiervoor geplant zijn, steken de kop op. Even denkt u dat het voorjaar is als de herfsttijloos Colchicum de kop op steekt. Al snel zien we dat deze ‘krokus’ wel wat fors is. Heerlijk die frisse kleuren!
November – Amaryllis voor de kerst
Als u nu een amaryllis op pot koopt met een groeistengel van 10 tot 15 cm dan heeft u met de Kerst gegarandeerd mooie kerstbloemen. Er is ruim keuze in kleur en zelfs bloemvorm.
De amaryllis heeft alle voedingsstoffen in de bol zitten. U hoeft alleen wat water toe te voegen. Zet hem niet te warm, dan krijgt u het mooiste resultaat.
December – Kerst op de tuintafel
Helemaal natuurlijk is het niet, maar wel mooi! Maak een mooie kerstdecoratie buiten op de tuintafel. Er zijn al volop hyacinten op pot te koop. De langzaam uitklappende bloemspruit is zeer aantrekkelijk tussen mooi dennegroen en denneappels, maar ook takken met bessen.
Een laagje sneeuw of vorst kan de pret niet drukken. Ze kunnen wel tegen een stootje.
Tip: Kijk voor meer informatie op www.bloembollencentrum.nl
Lees ook:
– Alles over beplanting in de tuin
– Eten uit eigen tuin
– Meer informatie over bloembollen