De boerenjasmijn, ook bekend als Philadelphus, is een rijkbloeiende sierheester met mooie roomwitte bloemen die ook nog eens heerlijk ruiken. 

Algemeen

De boerenjasmijn begint in mei te bloeien en is een geliefde heester in onze tuinen om zijn mooie, witte of roomwitte bloemen en zoete geur. Wanneer de bladverliezende struik te dicht bij het slaapkamerraam staat, kan de zoete geur je zelfs uit je slaap houden. De plant kan maar liefst 2,5 meter hoog worden.

De boerenjasmijn is een bladverliezende struik uit de steenbreekfamilie waarvan vele cultivars bestaan. Deze zijn ontstaan uit kruisingen tussen verschillende soorten. De mooiste hybriden komen uit de Franse kwekerij ‘Lemoine’ . Het is een gemakkelijke struik die zich aan allerlei situaties aanpast, zelfs als hij in halfschaduw en op arme grond groeit. Luchtvervuiling kan hem niet deren.

Standplaats en planten

De boerenjasmijn stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. Wel bloeit hij beter in de zon dan in de halfschaduw. Je kunt de heester in het najaar of vroege voorjaar planten. Doe tijdens het planten extra organische mest bij de wortel.

Boerenjasmijn snoeien

Om te voorkomen dat de boerenjasmijn verwilderd, kun je de takken die gebloeid hebben wegsnoeien.

boerenjasmijn, ook bekend als hiladelphus, kent een heerlijk zoete geur

 

Soorten

  • Een bij ons veel voorkomende soort is de Europese Philadelphus coronarius met heerlijk geurende enkele bloemen. Philadelphus mycrophyllus is de Amerikaanse soort. Door kruisingen van beiden ontstonden er de zogenaamde ‘Lemoine-hybriden’. Eén daarvan is P. ‘Avalanche’, een 2 m hoge struik met overhangende takken.
  • Een uit Japan afkomstige Philadelphus is der P. subcanus var. magdalenae, een struik die 4 m hoog kan worden met overhangende takken .
  • Veel voorkomend in onze tuinen zijn de Philadelphus virginalis-hybriden die overvloedig bloeien met halfgevulde, witte, geurende bloemen.
  • Tot de kleinere soorten horen P. ‘Dame Blanche’ en P. ‘Albatre’. Een dwergsoort is P. ‘manteau d’Hermine’. Deze struik groeit breeduit tot 1,5 m en wordt 0,75 m hoog. De bloemen zijn half of geheel gevuld en crèmewit.
  • Philadelphus Lemoinei is geschikt voor een haag. De bladeren zijn klein, enkele en wit en geuren verrukkelijk!
  • Een heel bijzondere soort is P. purpurascens, een wijdvertakte, tot 2 m hoge struik met enkelvoudige bloemen die een puperkleurige kelk hebben.
Lees meer  Dahlia

Herkomst en naamgeving

  • De naam is verwarrend, want de boerenjasmijn geurt als de echte Jasmijn, maar is het niet. De echte Jasmijn ( Jasminum officinale) is een klimplant met geurende, witte bloemen die laat in de zomer bloeien. De vorm van de bloemen lijkt op die van de Winterjasmijn. Beiden horen bij de zelfde familie, namelijk de olijfachtigen. Het blad is samengesteld uit 5-7 kleine blaadjes.
  • De boerenjasmijn ( Philadelphus microphyllus) is afkomstig uit de gematigde streken van Oost-Azië en Noord-Amerika en uit het zuiden van Europa.
  • De botanische naam Philadelphus verwijst naar de Egyptische Prins Ptolemy II Philadelphus die gek was lekkere geurtjes. Volgens de legende liet hij in zijn paleis ieder jaar een feest organiseren ter herinnering aan de dood van Adonis (een mooie jonge man). In potten die men uitgegraven heeft, vond men sporen van heerlijk geurende oliën. Tafels waren versierd met zilveren vazen gevuld met geurende bloemen. De boerenjasmijn heeft dus een ‘prinselijke’ naam gekregen.

Boerenjasmijn

Insectenlokker

Hommels, bijen en andere nectarminnende insecten profiteren alleen van de ongevulde bloem.

Waarschuwing!

De boerenjasmijn is giftig voor katten!