De buxus is een hele makkelijke plant die we vaak zien in gesnoeide vormen zoals bollen en kegels of als haag. Het is een echte klassieker en past in iedere tuin.

Dankzij de trage groei is de winterharde buxus is ook zeer geschikt om in een kuip of pot te houden op terras of balkon. De plant groeit zowel goed in de zon als in de schaduw. Op beschutte plaatsen krijgen de bladeren een diepgroene kleur.

Buxussoorten

De buxus is een heester afkomstig uit Europa en Turkije die behoort tot de Buxaceae familie. De meest geteelde soort is de Buxus sempervirens, welke zich goed leent om figuren van te snoeien, maar ook veel gebruikt wordt voor hagen. Een andere bonte variant is de Buxus sempervirens ‘Elegantissima’. Voor de hogere heggen is Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’ ideaal omdat het een snelle groeier is. De Buxus microphylla is een compacte, ronde heester die niet hoger wordt dan één meter en in de winter brons kleurt.

Verzorging van de buxus

De buxus is een gemakkelijke plant en heeft niet veel verzorging nodig. Per seizoen geef je de plant eenmaal buxusmest en een flinke hand met kalk. Wanneer er gele randen aan de bladeren komen betekend dit dat de buxus te droog staat. Mocht je de buxus willen verplanten dan kun je dit het beste in het voorjaar doen.

Buxus snoeien

Hoe en wanneer snoei je de buxus? Je kunt het beste de buxus minimaal twee keer per jaar snoeien, één keer in mei-juni en één keer rond september. De plant wordt hierdoor voller en sterker en krijgt een krachtiger silhouet. De meest voorkomende snoeivormen zijn kegels en bollen. Om een strakke snoeivorm te behouden mag je de buxus tussen de grotere snoeibeurten door nogmaals zo’n twee snoeibeurten geven. Snoei een buxus wel altijd op een bewolkte dag, zo voorkom je verbranding en verkleuring van jouw buxusplant.

Lees meer  Bessen uit eigen tuin

Wil je zelf een strakke bol snoeien? Zet de pot dat op een goede werkhoogte en start onderaan de vorm. Keer de heggenschaar om zodat je de bolvorm goed kunt volgen. Loop met de vorm mee en knip als laatste de bovenkant.

Buxusplezier

Natuurvolken zien de buxus als het symbool voor het eeuwige leven. Niet zo gek, aangezien de buxus jaar in, jaar uit en ook in de winter mooi groen blijft. Nu planten is straks volop genieten van hun kleur in de wat donkere maanden. Plant de buxus in de tuin in speciale buxusgrond. De speciale voedingsstoffen zorgen voor een optimale verzorging.

Buxus tip

Buxus in potten? Zorg voor een ruime pot en leg op de bodem een drainagelaag van hydrokorrels of scherven. Plant ook nu de buxus in speciale buxusgrond, druk de aarde goed aan en geef water de buxus voldoende water.

Tuinen.nl nieuwsbrief