Eerder vertelden we je al hoe je zelf compost kan maken. Heb jij inmiddels al gebruik gemaakt van je eigen humus voor de grond? Om te zorgen dat je tuin nog meer profiteert van compost als bodemverbeteraar, delen wij graag deze zeven  tips met je.

Ideale grootte

Een ideale grootte voor je composthoop is 1,20 meter hoog en tot 2 meter breed. Op die manier kunnen verschillende materialen, vocht, lucht en bacteriën goed hun werk doen.

Juiste afwisseling

Compost wordt ook wel het zwarte goud van de tuinier genoemd. Je kan prima gebruik maken van compost als bodemverbeteraar, mits je het op de juiste manier mengt. Een composthoop heeft lucht nodig. Start daarom met het aanbrengen van dunne takjes en droge bladeren in de onderste laag. Wissel daarna steeds vers en nat materiaal, zoals groenten, fruit en grasmaaisel, af met het drogere afval.

Voorkom uitdroging

Voorkom uitdrogen door de hoop met een rieten mat of een laag grond of stro te bedekken. Plaats je composthoop ook het liefst op een schaduwrijke plek uit de wind. Houd er wel rekening mee dat de hoop direct contact heeft met de bodem. Op die manier kunnen micro-organismen er goed bij. Zij zetten namelijk het afval om in humus, zodat jij compost als bodemverbeteraar kan gebruiken.

Bij langere droogte is het overigens vaak juist nodig om je composthoop even nat te spuiten.

Woelmuizen

Voor je tuin is compost als bodemverbeteraar heel interessant, maar helaas zijn er ook dieren die je composthoop een fijn plekje vinden. Woelmuizen vinden compost ook erg interessant. Om overlast te voorkomen, kun je kippengaas onder je composthoop aanbrengen.

Kleine tuin

Ook met een kleine tuin kun je profiteren van compost als bodemverbeteraar. Er zijn kant-en-klare compacte compostbakken te koop die weinig ruimte innemen.

Vergeet het omzetten niet

Eens in de drie à zes maanden moet je je composthoop ‘omzetten’. Het slecht verteerde materiaal aan de zijkant breng je dan naar het midden van de hoop. Zo kan het door de warmte binnenin beter verteren.

Lees meer  De vijver in mei

Compost als bodemverbeteraar

Is de compost klaar? Laat het niet te oud worden, want na een jaar daalt de voedingswaarde.