De kamerplant cyclaam (Cyclamen Persicum) is een knolgewasje en helemaal hot, vooral tijdens de wintermaanden. Lees hoe je de cyclamen verzorgt en welke soorten er bij jou passen.

Van ouderwets naar hippe gepimpte kamerplant

Net als de sanseveria en de geranium, is ook de cyclaam flink bezig aan z’n comeback. Met een tikje nostalgie van toen in de meest trendy stijl van nu geven cyclamen je een uitbundig én stijlvol gevoel. Trek je niets aan van het stoffige imago, met een toffe macraméhanger of kleurrijke pot is dit kamerplantje een echte musthave!

Cyclaam is weer hip als kamerplant - Kleurrijk en uitbundig plantje

 

Algemeen over de cyclaam

Cyclamen, Latijnse naam Cyclamen Persicum, zijn krachtige knolplantjes die op droge bosgrond groeien. Ze komen in het wild voor rondom de Middellandse Zee, in bijvoorbeeld Israël, Klein-Azië en van Noord-Afrika tot Somalië. Ze kenmerken zich door hun enorme levenslust, groei- en bloeikracht.

De bloemen verschijnen met drie tot wel tien stuks tegelijkertijd. In talloze tinten wit, lila, roze, paars of rood naar keuze. De bladeren mogen er ook zeker zijn: ze voelen zijdezacht aan, hebben vaak een fraaie tekening en een paarskleurige onderkant.

 

Verzorging van cyclamen

Hoe verzorg je de cyclaam als kamerplant? Met een goede standplaats en regelmatig een slok water kom je al een heel eind:

  • Plaats of hang je cyclaam niet op een te warme of zonnige plek. Cyclamen zijn van oorsprong bosplantjes, oftewel ze staan normaal onder bomen of struiken die schaduw geven.
  • Een plek boven de verwarming is ook uit den boze. Cyclamen staan liever wat koeler dan warmer.
  • Plant je meer dan één cyclaam in een pot? Zet ze dan niet te dicht tegen elkaar aan, een beetje lucht tussen de blaadjes is prettiger.
  • In de zomer lust een cyclaam dagelijks wel een slokje water. In de winter hoef je iets minder vaak te geven. Zorg dat de aarde steeds een beetje vochtig is.
  • Giet nooit op de bloemen of bladeren tijdens het water geven, maar richt je gieter direct op de aarde.
  • De plastic pot een half uurtje dompelen en daarna uit laten uitlekken is nog beter. Zet de plant pas terug in de sierpot als de cyclaam helemaal uitgelekt is. 
Lees meer  Varen als kamerplant

Cyclaam als kamerplant - Lees over verzorging en verschillende soorten

Cyclaamspeciaal: Cyclaamsoorten

Cyclamen bieden zowel in soort als formaat reuze keuze. Wil je grootbloemige, midi’s, mini’s of micro’s? Deze lievelingen worden met zorg en aandacht grootgebracht door de kweker in ongeveer een jaar tijd. Overigens zijn de cyclaamnamen al een feestje op zich. Wat dacht je van je eigen Cyclaam Concerto, Libretto, Miracle en Super Serie! En, je kunt ook hele speciale soorten tegenkomen:

  • Zoals Cyclamen Laser met geurende bloemen, robijnrode Silverado Scarlet of zuiver witte Cyclamen Silverado White.
  • Latinia heeft van alle cyclamen bloemen die het meest op vlinders lijken en er zijn ook tweekleurige en gefranjerde cyclamen.
  • Een nieuw soort is de Super Serie Petticoat cyclaam, een cyclaam met een hangende bloeivorm als een rokje. Hang deze romantische cyclaam op in een macramé plantenhanger of hanging basket en je hebt prachtig uitzicht op de bijzondere bloemvorm!

 

Lees ook – Meer prachtige kamerplanten