De zomerbol dahlia is een van oorsprong Mexicaanse plant en is zowel populair als snijbloem als in de border.

Botanische naamDahlia
Nederlandse naamDahlia
Plantgroep Zomerbollen
Bladkleur Groen
Bloemkleur Wit, roze, rood, oranje,
geel, paars, crème
Bloeitijd Juni – Oktober
Hoogte 15 – 180 cm
Breedte 20 – 150 cm
Winterhard Nee
Licht Zon

Tegenwoordig zien we dahlia’s in pot als terras- of balkonplant. De zomerbollen zijn eigenlijk geen bollen maar knollen.

 

Dahlia soorten

De vele soorten dahlia’s zijn onder te brengen in een aantal categorieën. Zo heb je drie verschillende bloemvormen: enkelbloemige dahlia’s, halfgevulde dahlia’s en gevulde dahlia’s. Onder deze drie bloemvormen kennen we pompondahlia’s, sterdahlia’s, cactusdahlia’s, waterleliedahlia’s, anemoondahlia’s, decoratieve dahlia’s en girafdahlia’s.

 

dahlia is een zomerknol

Dahlia’s planten of poten

Dahlia’s houden van licht en kunnen goed groeien in iedere grondsoort. Zodra de kans op vorst geweken is kun je de knollen planten in de grond. Plant dahlia’s vlak onder de oppervlakte van de grond, zodat ze slechts met enkele centimeters aarde bedekt zijn. Door tijdens het planten direct een organische meststof, zoals gedroogde of natuurlijke koemest, toe te voegen voorzie je de plant van een optimale start voor een prachtige bloei.

dahlia_soorten

Tips tijdens het planten

 • Plant dahlia’s niet op een plaats met veel schaduw. Hierdoor worden de planten hoger en de bloei minder uitbundig.
 • Plant de knollen na de periode van de IJsheiligen, dus vanaf 15 mei. Volgens dit oude begrip in de volksweerkunde is de kans op nachtvorst dan zo goed als voorbij.
 • Vanaf februari kun je de zomerbollen wel al voorpoten in de kas. In de maand mei mogen de potten naar buiten op het terras of geplant worden in de border.
 • Houd voldoende afstand tussen de knollen, zo’n 30 cm. Hoge en brede dahliasoorten kunnen zelfs een afstand van 80 cm goed gebruiken.

 

Verzorging van de dahlia

 • Dahlia’s vragen niet om veel verzorging. Houd de grond vochtig door regelmatig voldoende water te geven en mest één keer in de vier weken wat bij.
 • Wanneer er zes zijbladen aan de plant zitten kun je starten met het toppen, het verwijderen van de bovenste gedeelte van de stengels, van de plant voor bredere dahliaplanten. Uit de oksels van de dahliaplanten groeien dan nieuwe takken die nog meer bloemen zullen geven.
 • Ondersteun hogere soorten met bamboestokken of metalen paaltjes om te voorkomen dat deze omwaaien tijdens een storm.
 • Geef tijdens de bloeiperiode extra water en zorg ervoor dat de grond altijd iets vochtig is.
Lees meer  Rozen verzorgen in de lente

 

Dahlia’s als snijbloem uit eigen tuin

Wil je eigen dahlia’s uit de tuin in een boeket schikken? Dahlia’s uit de tuin gaan minder lang mee dan dahlia’s die je bij een bloemist koopt. Met de juiste verzorging verleng je jouw dahliaboeket met meerdere dagen:

 • Wacht eerst tot de bloemen van je tuindahlia geopend zijn. Dichte dahliaknoppen gaan niet meer open zodra ze van de plant zijn gesnoeid.
 • Snoei de bloemen op de gewenste steellengte vroeg in de ochtend of ’s avonds laat.
 • Vul een sterke vaas of emmer tot 5 cm met kokend water. Zet de dahlia’s met de bloemknoppen naar buiten gericht in het hete water.
 • Plaats de vaas of emmer een nacht in een donkere koele kamer zoals de garage. De volgende dag zijn de dahlia’s gereed om in een vaas te schikken.
 • Volg daarna bovenstaande verzorgingstips voor snijbloemen om optimaal van je tuindahlia’s te genieten.

 

Rooien van de dahlia

De dahlia kan helaas niet goed tegen vorst en dient daarom te overwinteren op een droge en vorstvrije plaats. De beste tijd om dahlia’s te rooien is na de eerste nachtvorst. Spoel de dahlia’s af met water en knip de stengel ongeveer 10 cm boven de knol af. Na enkele dagen goed drogen op een krant kun je de knollen in een kist op een koele, maar vorstvrije plaats bewaren. Na de winterrust kun je de knollen herplanten in de border.