Begin mei verschijnen de donkere, sikkelvormige silhouetten van de gierzwaluwen aan de hemel. Ze komen dan terug van hun winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar.

 

 

Na een tocht van 7000 kilometer arriveren de eerste vogels. Dit zijn meestal de mannetjes die al eerder hebben gebroed. Zij zoeken onmiddelijk het nest van het vorige jaar en na enkele dagen komen ook de vrouwtjes aan. Dan wordt het nest opgeknapt met met haren, sprietjes, zaadpluis, veertjes, e.d., die in de lucht zweven. Het geheel wordt met speeksel aan elkaar gekleefd tot een klein, hard kommetje.

Hierin worden rond 20 mei twee tot drie witte eitjes gelegd welke beurtelings door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. Na ongeveer twintig dagen komen de eieren uit, de jongen zijn de eerste tien dagen blind en kaal. De ouders vangen insecten in de lucht, die in de keelzak tot een bal worden gevormd. Hiermee worden de jongen gevoerd.
Op mooie zomerdagen brengen de ouders tientallen van deze voedselballen naar het nest. Tijdens slechte zomers, als er weinig insecten zijn, vliegen ze soms honderden kilometers ver om voedsel te zoeken.

Na zes weken, rond 25 juli, vliegen de jongen uit en moeten direct kunnen vliegen.Ze zullen dat zonder onderbreking de eerste jaren blijven doen.
Men denkt dat ze diezelfde avond al deelnemen aan de nachtvlucht om daarna gelijk naar Afrika te vertrekken. Een groot deel van de overige vogels uit de kolonie is dan alweer naar het zuiden vertrokken.

Voor de meeste vogels is het weer altijd een natuurlijke bedreiging en voor de meeste trekvogels richting Afrika zijn er helaas de vogelvangers in zuidelijke landen die slachtoffers maken. Ook de luchtvaart eist onder deze hoogvliegers haar tol.

Maar de allergrootste bedreiging voor de gierzwaluw vormt echter het verdwijnen van steeds meer nestgelegenheid. Door het slopen en renoveren van oude gebouwen, soms van hele stadswijken, verdwijnen ieder jaar meer nesten.
De nieuwbouw die er voor in de plaats komt biedt meestal geen nieuwe nestgelegenheid.

Lees meer  Bijzondere vogels in de tuin

 

 

Door de veel gehanteerde recht-toe-recht aan bouwstijl, zonder inhammen of uitsteeksels en voor de gebruikte materialen zoals spiegelende glaspuien, betonelementen en kunststof panelen, worden de vogels definitief buiten gesloten.
Daarom zijn er tegenwoordig ook nestkasten te krijgen, die op de muur bevestigd kunnen worden en zo de gierzwaluw toch een goede nestgelegenheid biedt.


Lees ook:

Online tuinartikelen kopen?
Altijd wel een kleur die bij je past
Dieren in de tuin
Meer over houtonderhoud
Tuinplannen? Vraag een gratis offerte aan
Blijf op de hoogte van de tuinnieuwtjes