Altijd al een vijver willen hebben, maar geen ruimte in de (stads)tuin, op je balkon of terras? Volgens de Oosterse filosofie staat een vijver symbool voor rust en welzijn. Kun jij dat wel gebruiken? Denk dan eens aan een minivijver.
 

De minivijver

Je kunt heel gemakkelijk en snel een minivijver ontwerpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een regenton of een grote oude tobbe? Ook gekleurde (afwas)teiltjes kunnen prima een tweede leven krijgen als vijver. Uiteraard kun je ook naar het tuincentrum gaan en een mooie stenen bloembak uitkiezen. Het enige criterium is dat het gekozen exemplaar goed is afgesloten. Niemand wil immers een lekkende vijver.
 

Maak zelf een minivijver

Nadat je een prachtige vijverbak hebt uitgezocht is het tijd om deze te vullen. Wanneer de bak niet volledig waterdicht is kun je eerst nog een stuk vijverfolie toepassen. Daarna vul je de bodem met vijversubstraat. 

Vul de bak met water en plaats een aantal prachtige waterplanten en rotsen. Hoogte- en diepteverschil door middel van (rots)stenen zorgt voor een speels geheel. 

minivijver_waterplanten
 

De mooiste waterplanten

Wist je dat er heel veel prachtige waterplanten bestaan? Wat dacht je van een grote waterlelie? Je hebt ze in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo zijn ze er bijvoorbeeld in de bekende kleuren wit en roze, maar je hebt ook soorten in het rood, oranje, geel, paars en blauw. Andere blikvangers voor in de vijver zijn de blauwe lis, gele lis, moerashyacint (ook wel snoekkruid genoemd) en het moeras-vergeet-mij-nietje. Ook drijfplanten zoals watersla en kikkerbeet zijn een mooie decoratieve oplossing in de minivijver. Maak de bak af met een aantal mooie zuurstofplanten, deze zorgen voor een heldere vijver.

Lees meer  Rozen verzorgen in de zomer en herfst

 

De kunstzinnige vijver

Beeldjes rond de vijver zoals vissende tuinkabouters en starende reigers kennen we inmiddels wel. Laat je fantasie los en denk eens out of the box. Schilder bijvoorbeeld een aantal rotsen in een knalkleur en vervang de reiger voor een roze flamingo. Maak het tijdens de zomeravonden nog sfeervoller door drijfkaarsen te laten zweven over het water.