In de herfst is het des te fijner om het binnen gezellig en knus te maken. Dat kan natuurlijk met kaarsen, kussentjes, dekens, sfeerverlichting en misschien zelfs een haard, maar je kan het ook groener aanpakken. Er zijn namelijk een heleboel planten die perfect bij de herfst passen. Met hun warme kleuren en sfeervolle bladeren zijn ze een toevoeging voor ieder herfstinterieur! Dit zijn een aantal van de mooiste kamerplanten voor de herfst.

1. Anthurium (Flamingoplant)

Deze plant is in Nederland ook wel bekend als de Flamingoplant en is familie van de Aracea en de aronskelkachtigen. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is er in heel veel soorten: wel meer dan 600! De Anthurium is uniek omdat hij als een van de weinige bloeiende kamerplanten het hele jaar door bloemen maakt, dus geniet je er ook van in het najaar. Daarnaast schuwt hij niet van een beetje kleur: geel, rood, paars, bruin en zelfs zwart, het kan allemaal bij deze plant. En naast dat hij prachtig is, is de Anthurium makkelijk in onderhoud.

Dé kamerplanten voor de herfst

 

2. Orchidee

Nog zo’n sierlijke plant die je huis in de herfst nét dat beetje extra gezellig maakt: de orchidee. Met zo’n 25.000 soorten is er altijd wel een orchidee die bij je past. Voor de herfst is de Oncidium Orchidee prachtig. Deze staat ook bekend als de Tijgerorchidee en heeft prachtige rood-geelbruine tinten. In Midden- en Zuid-Amerika komt deze soort in het wild voor, waar ze groeien op bomen en in rotsspleten. Ook qua locatie zijn ze erg divers; zowel aan de kust als in de bergen kun je de Oncidium Orchidee tegenkomen. Wil je zo’n opvallende plant in je woonkamer? Plaats hem dan op een zonnige plaats maar niet direct in het zonlicht. Geef hem één keer per week water en zorg dat er geen restwater blijft staan.

Lees meer  Monstera Deliciosa (gatenplant)

 

3. Maranta Fascinator (Gebedsplant)

Hoewel de officiële naam an sich al erg fascinerend klinkt, is ook de Nederlandse naam prachtig. Dit is namelijk de gebedsplant, of ook wel de tiengebodenplant. Zijn uiterlijk is al net zo interessant, met donkergroene bladeren en roze nerven is het net een kunstwerkje. Daarnaast komt de plant ’s avonds in beweging: in de avond gaan ze wat naar boven staan en vouwen ze zich zelfs dicht om morgen de wereld weer te begroeten door de bladeren open te slaan. Een bewegend kleurenfestijn! De plant gedijt het beste in de halfschaduw en een licht vochtige grond.

 

4. Begonia Maculata (Stippenbegonia)

De combinatie van groen met roze- en paarse tinten komt ook terug in de volgende plant die perfect is voor het najaar: de Begonia Maculata, ook wel de Stippenbegonia. De vrolijke witte stipjes op het groene blad en de roodpaarse onderkant van de bladeren hebben een romantische maar speelse uitstraling. In de lente komen daar zelfs zeer schattige, witte bloempjes bij. De begonia kan heel hard de hoogte in groeien, dus het is altijd slim om hem in het voorjaar wat in toom te houden met een snoeischaar. In de herfst kan hij echter gewoon schitteren, en dan bij voorkeur op een lichte plek. Zo kun je heel lang genieten van deze opvallende plant met witte stippen.

 

5. Plectranthus scutellarioides (Siernetel)

Deze plant vind je meestal in de tuin, maar hij is ook perfect als kamerplant. Hij is er in allerlei tinten en samenstellingen, bijvoorbeeld  deze diep bruinrode kleur, maar ook in het groen met paars en roze en paars. Als je wil dat hij zijn diepe kleuren behoudt, moet je hem wel op een plek met veel licht zetten, maar niet in de directe zon. Om hem alle energie te laten opnemen die hij nodig heeft, is het slim om af en toe de bloempluimen weg te knippen. Daarnaast moet je de potgrond licht vochtig houden, dan is hij op zijn gelukkigst.

Lees meer  Waterlelie

Tips voor het najaar

En dan nog wat algemene tips voor je kamerplanten in de herfst en winter:

  • Zorg voor voldoende licht voor je planten, vooral nu de dagen korter worden.
  • Verplaats je planten eventueel dichter bij het raam.
  • Let op de temperatuur in huis. Te warm en je planten kunnen uitdrogen, te koud en ze kunnen bevriezen.
  • Geef je planten minder water dan in de zomer, maar zorg wel dat de grond licht vochtig blijft.

Terwijl je je warme truien en sjaals uit de kast haalt, vergeet dan niet je interieur een herfstige touch te geven met deze prachtige kamerplanten. Ze zullen niet alleen je huis opfleuren, maar ook je humeur!

Dus, welke plant gaat jouw huis sieren deze herfst?