Zonder enige kennis van zaken zijn wij enige jaren geleden begonnen van een weiland een tuin te maken. Door andere tuinen te bezoeken, veel tijdschriften en boeken te raadplegen hebben we allerlei ideeën opgedaan en toegepast in de ontwikkeling van de tuin.

Wij zijn begonnen met de aanleg van een rotstuin en een kruidentuin en daarna hebben we langzamerhand de randen van het weiland veranderd in diverse borders. 

 

Tuinieren in jouw tuin

’n Dijk van een Tuin

Dat de naam ’n Dijk van een Tuin zowel letterlijk als figuurlijk kan worden opgevat is te zien op de foto.

De tuin is gesitueerd onderlangs de Waalbandijk. Na de hoge waterstand is een versnelde dijkverhoging uitgevoerd. In Gameren is daarvoor een nieuwe dijk aangelegd, waardoor de oude dijk zijn functie als waterkering verloor. Het polderdistrict bood de aanwonenden de gelegenheid de dijkhelling aan te kopen. Hierna hebben wij de helling ca. 100 m lang stukje bij beetje veroverd. We hebben stapelmuren gebouwd waardoor terrassen ontstonden die we bereikbaar hebben gemaakt door middel van trapjes in de helling.

Nadat we met de dijkhelling klaar waren, zijn we het middenstuk, waar nog ruimte over was, gaan veranderen in o.a. een grassentuin waarin we diverse siergrassen combineerden met vaste planten.

 

Tuinieren in jouw tuin

 

De eigenlijke reden dat we naar Gameren verhuisden waren de Fuchsia’s. Toen we hier kwamen wonen hielden we ons de eerste jaren voornamelijk bezig met het kweken van zo’n 500 soorten. Nu we steeds meer tuinieren hebben we dat aantal drastisch beperkt, maar onze pergola met Fuchsia’s is nog steeds wereldberoemd in de Bommelerwaard.

 

Tuinieren in jouw tuin

Het kon niet uitblijven: bij het bezoeken van een Fuchsiakwekerij konden we niet aan de Pelargoniums voorbij gaan. ’s Zomers staat de verzameling die we inmiddels hebben opgebouwd en die bestaat uit vele botanische soorten, maar ook uit een aantal Angels, miniaturen en dwergsoorten, op diverse etagères onder een overkapping.

Lees meer  Fuchsia Blue Sarah van Easy Plant

 

Tuinieren in jouw tuin

 

Toen we in 2000 voor de vensterbank een paar Orchideeën kochten raakten we als vanzelf verzeild in een nieuwe hobby. We zijn lid geworden van de Nederlandse Orchideeën Vereniging NOV en onze verzameling is intussen gegroeid tot ca. 250 soorten en hybriden.

Tuinieren in jouw tuin

Om anderen mee te laten genieten van onze hobby’s hebben we in de winter een cursus website-bouwen gevolgd.

En dat wij trots mogen zijn op onze tuin blijkt wel uit het feit dat, tijdens de diverse Open Tuindagen die wij jaarlijks houden, velen uit het hele land de weg naar ’n Dijk van een Tuin weten te vinden. De tuin is ook steeds vaker een reisdoel voor tuinclubs en groepen. Ook tuinliefhebbers uit het buitenland weten ons al regelmatig te vinden. 

Lees ook:
Meer gluren bij de buren
Bekijk de tuintips van deze maand
Tuinfilmpjes op Tuinen TV
Tuin-en buitenleven activiteiten bezoeken
Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
Tips voor tuinonderhoud