De gereconstrueerde baroktuinen van Paleis Het Loo geven een uniek beeld van de Nederlandse tuinstijl van de laat-17de eeuw. De strakke symmetrische aanleg in tuinvakken (parterres), met geschoren buxushaagjes in barokke figuren en krullen, vertegenwoordigt een nu verdwenen mode. Ook de beelden, fonteinen en perfect geknipte boompjes zijn essentiële onderdelen van de inrichting en uitstraling van de baroktuin.

Het is moeilijk voor te stellen dat in die tijd alle grote Hollandse tuinen in deze stijl werden aangelegd. Toen de mode veranderde, verdween de ene tuin na de andere tot er geen enkele overbleef.

De beplanting

De beplanting verschilt principieel van de moderne tuinaanleg. Er komen geen gemengde groepen planten voor. Elke plant kan afzonderlijk bewonderd worden om zijn bloei, kleur en geur. Dit zijn zij ook wel waard, de echte 17de-eeuwse tulpen of hun imitaties met gevlamde bloembladen alsof zij virusziek zijn. Omringd door narcissen, hyacinten, aurikels en irissen uit deϹde eeuw loopt de bezoeker van Paleis Het Loo in een levend museum!

De tuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn

Vanaf eind mei zijn in de baroktuin eenjarige planten, geïmporteerd tussen 1680 en 1700, te bewonderen. Dit zijn de destijds net geïntroduceerde Oostindische kers, kogelamarant, lobelia en het afrikaantje. Samen met de al langer bekende planten als goudsbloem, leeuwenbek en klaproos geven zij een prachtig kleurenspel in geel, oranje, rood, wit en paars. Hoe feller de kleur, hoe belangrijker de plaats. Daarom staan de helderste kleuren langs de hoofdas, in het zicht van de bezoekers in de audiëntiezaal van het paleis. Meer naar de zijkant en naar achteren toe worden de kleuren zachter.

De Oranjes hadden in de 17de eeuw de oranjeboom als symbool. Op verschillende schilderijen is een Oranjetelg te zien met een sinaasappel (oranjeappel) in zijn hand. De sinaasappelboom is dan ook zeer bijzonder, bijna geen enkele plant draagt zowel bloemen als vruchten. Ieder paleis of landgoed had een oranjerie waar deze planten in de winter opgekweekt werden. De oranjeriecultuur op Paleis Het Loo heeft vrijwel zonder onderbreking drie eeuwen standgehouden. Enkele bomen zijn hier nagenoeg deze gehele periode verzorgd. Van sommige bomen wordt hun leeftijd wel geschat op 250 jaar.

Lees meer  Geniet van een kleurrijk voorjaar bij Keukenhof