In mijn vorige column gaf ik aan dat de natuur ons kan verrassen, nou dat hebben we geweten. In de decembermaand was het volop winter met lage temperaturen en een flink pak sneeuw. Als ik achter de ramen zit bij de warme kachel is het volop genieten hoe de sneeuw de tuin omtovert tot een plaatje van een kerstkaart.

Buxus ingesneeuwd Close-up buxus ingesneeuwd

De sneeuw laat de vormen van de buxus prachtig uitkomen. Het nadeel is wel dat bij de grote bollen de sneeuwvracht zo groot wordt dat ze uitéén dreigen te vallen. Als dat gebeurd verwijder ik de sneeuw  zodat de schade beperkt blijft.

Uitkijken naar het voorjaar

Inmiddels is het alweer januari en is de sneeuw allemaal verdwenen. De temperaturen liggen flink boven het vriespunt en ik heb al gezien dat de akeleien wat uitlopen in de tuin. De winter is nog wel niet voorbij maar wat mij betreft kijk ik alweer uit naar het voorjaar. Het is altijd weer een fijn gevoel als de sneeuwklokjes en de krokussen boven de grond uit komen piepen als teken dat het voorjaar toch echt  in aantocht is.

Aantrekkelijke haagbeuken

Voorlopig blijf ik de vogels nog regelmatig voeren om ze uit te nodigen de tuin te blijven bezoeken. Daarbij is er genoeg beschutting zoals de haagbeuk en lage begroeiing waar ze naar insecten kunnen zoeken. Vooral de koolmezen en pimpelmezen kammen alles uit om naar insecten te zoeken. In de zomer is het ook mooi om te zien hoe ze de rozen vrij van luis houden. Als je dus zorgt dat de tuin aantrekkelijk is voor vogels hoef je niet naar bestrijdingsmiddelen te grijpen. De natuur houdt zichzelf in evenwicht.

Pimpelmees

Nestelen in de tuin

Sinds vorig jaar heb ik een nestkastje in de beukenhaag hangen wat bestemd is voor pimpelmezen. Ik heb al gezien dat er een pimpelmees nieuwsgierig naar binnen keek en vervolgens even naar binnen wipte. Het zou natuurlijk erg leuk zijn als er in het voorjaar een nestje pimpelmezen zou komen. Als het zover is, zal ik daar zeker aandacht aan besteden in mijn column.

Lees meer  Decoratieve tuinplanten in de herfst

Redacteur: Teuni

 Lees ook:
Meer over Teuni; columnist Teuni’s tuinbeleving
Alles over tuininrichting
Tuinklusjes per maand
Gratis tuinbrochures aanvragen