Deze plant is geen moeilijke klant. Ze groeit haast het hele jaar door.

Duizendblad in alle kleuren

In de natuur vind je vooral de knalwitte duizendbladbloemen. Er bestaan ook iets roze getinte bloemen varianten. Sommigen beweren dat dit afstammelingen zijn van een duizendbladplant die ooit in de kloostertuinen stond. In de handel kun je cultivars kopen. Maar die zijn eerder voor de show dan voor het gebruik.

Waar groeit het

Duizendblad groeit graag in volle zon, maar doet het ook in lichte schaduw. Zelfs in droge, arme grond. Ze geeft de voorkeur aan goed doorlaatbare, rijke leemgrond. Ze verdraagt tot –20 °C. In goede omstandigheden kan het kruid 75 cm hoog worden. Duizendbladbloemen verschijnen vanaf juni en als het niet vriest, zie je ze soms nog in december. Pluk de groene blaadjes voor de bloei, met de bloemen kun je in de keuken niet veel doen.

Wat kun je ermee

De plant heeft verrassende kwaliteiten. Sommigen beweren dat een laag duizendbladstengels een kruiwagen vol huisafval snel omzet in goede compost. Het wortelsap zorgt ervoor dat buurplanten minder vlug ziek worden. Die buren krijgen bovendien een voller aroma waardoor hun geur en smaak alleen maar verbetert.
duizendblad

Duizendblad lokt vlinders en ontvangt ze met open takjes, want het is een ‘waardplant’. Dat wil zeggen een ‘gastheer’. Maar meestal beklaagt hij zich die gastvrijheid achteraf wel. De vlinders leggen namelijk hun eitjes op de plant, en dan … snoepen de uitgekomen rupsjes de plant helemaal kaal. Wees dan maar eens ‘gastheer’.

Duizendblad is een vrouwenplant omdat ze actieve stoffen bevat die chemisch heel sterk op het vrouwelijke hormoon oestrogeen lijken. En ze kunnen ook de werking ervan nabootsen. Het gaat om de flavonoïden apigenine en luteoline. Duizendblad werkt doeltreffend bij menstruatiekrampen. Drink hiervoor 4 kopjes duizendbladthee per dag. Overgiet twee theelepels kruid per kop kokend water en laat 5 minuutjes trekken.
Opgelet: duizenblad stimuleert de baarmoeder. Gebruik er niet te veel van als je zwanger bent.
Recept voor kruidenpannenkoeken met duizendlad

Lees meer  Verschillende soorten clematissen

250 g bloem
1/4 l water
1 ei
1/2 l melk
een sprits zout
20 g boter
25 g duizendbladblaadjes en 10 g andere kruidjes zoals citroenmelisse, tijm, rozemarijn,

Doe de bloem, het ei, de melk, het water en het zout in een kom.
Meng alles onder elkaar en laat even rusten.
Doe er dan de kruiden onder.
Mix deze kruiden en doe ze in het deeg.
Bak ze met een beetje boter goudbruin in de pan.