Een inspirerende mix van hobby en beroep

Prachtig bio-fruit op de Lauwershof

Wanneer je fruit kweekt uit liefhebberij, valt er weinig te leren van de vakman uit de gangbare teelt. Maar bij biologische telers ligt dat anders, daar kun je zien wat er mogelijk is zonder schadelijke stoffen te gebruiken. Daarom deze keer een bezoek aan de Lauwershof, een kleinschalig bedrijf waarvan je ook als liefhebber veel kunt leren.

Fruitparadijs
De Lauwershof is te vinden aan de rand van Engwierum, op de grens van Friesland en Groningen, vlakbij het Lauwersmeer en de Waddenzee. Het is een jong opgericht in 1999 en gevarieerd bedrijf op 1.6 hectare. De stuwende kracht van de Lauwershof is Marja Woudstra De resultaten verdienen het grootste respect, want ik ken geen biologisch fruitbedrijf dat zo divers is, en waar alles er zo florissant bijstaat, als de Lauwershof. Behalve het fruit is er bij het huis een prachtige ‘wilde’ bloementuin, een moestuin, en zijn er hobbydieren zoals een drietal ezels, een ruwharig varken en kippen. Voor bemesting van de fruitgewassen wordt natuurlijke mest van eigen dieren en compost gebruikt en wanneer noodzakelijk wat extra mineralen.

Soorten en rassen
De belangrijkste teelten op de Lauwershof zijn rode bes, kers, pruim en duindoorn. Daarnaast is er voor de huisverkoop een assortiment aan fruit, zoals appel, peer, braam, framboos, kruisbes en zwarte bes, dat op kleinere schaal wordt geteeld. Voor de rode bes is gekozen voor het vroege ras Jonkheer van Tets een oud, maar nog steeds onovertroffen, vroeg ras, en de later op volgorde van vermelding rijpende Rolan, Rovada en Roodneus. Over Rolan en Rovada niets dan goeds, maar met Roodneus – een prachtig donkerrood laatrijpend ras – waren de ervaringen wat minder. Roodneus bleek gevoeliger in de teelt, daarom is het bestand van dit ras aanzienlijk verkleind. Voor de liefhebber echter lijkt een enkele Roodneus toch een mooie aanvulling op het assortiment. De rode bessen worden aan de haag gekweekt als ‘tweetakkers’.
De kersen groeien op onderstam Gisela 5 zodat ze gehandhaafd kunnen worden op een hoogte van maximaal drie meter, op deze onderstam waren er het tweede seizoen na aanplant al vruchten. Er is als proef begonnen met een tiental rassen: Regina, Karina en Kordia vormen het grootste deel van het bestand, verder staan er o.a. Sylvia, Burlat, Vanda en Merchant. Met de Sylvia waren de ervaringen minder, de vruchten hingen zo dicht tegen elkaar er veel rot optrad; Sylvia is daarom deels vervangen door Merchant.
Bij de kruisbessen is gekozen voor Invicta geel en de rode Hinnonmaki; dit zijn algemeen bekende rassen die goed resistent zijn tegen Amerikaanse kruisbessenmeeldauw. Voor de bramen twee wat minder bekende Amerikaanse rassen beide doornloos,  Triple Crown, goed smakend, zeer productief, vroeg rijpend en Chester, wat later rijpend. Verder vind je de framboos Tulameen en de herfstframboos Polka; deze zijn pas voorgaand jaar aangeplant.

Lees meer  Verzorging pruimenbomen

 

Pitfruit
Voor de huisverkoop zijn enkele soorten appels aangeplant:
Alkmene redelijk weerbaar en met een lekker Cox-achtig aroma, Topaz uit Rubin x Vanda; goed bewaarbaar, zoetzuur, gelig vruchtvlees, Santana uit Elstar x Priscilla en Collina uit Priscilla x Elstar. De laatste drie zijn betrekkelijk nieuwe rassen die op natuurlijke weerbaarheid zijn geselecteerd.
Verder de handperen Concorde welke geldt als een goede resistente vervanger voor de Conference de ouders van de Concorde zijn Doyenné du Comice x Conference en Triumph de Vienne en de stoofpeer Gieser Wildeman.

Bezoek
In het seizoen is er ‘huisverkoop’ van het op dat moment aanwezige verse fruit aan particulieren, en kun je er altijd terecht voor houdbare producten – zoals duindoornsap of jam – die uit het fruit gemaakt worden door verschillende bedrijven; ook is er een koffiehoek. En, voor moestuiniers het meest interessante: voor groepen kan – na telefonische afspraak – een rondleiding worden verzorgd.

Tekst: redactie Moestuin
Klik hier voor een abonnement >>