Zodra je een stap zet op het moestuin terrein dan weet je het zeker; de herfst is alweer flink begonnen. Het seizoen zit er alweer bijna op, de planten storten in elkaar en alleen de stoere jongens blijven nog even doorgroeien. Op zich heeft dit natuurlijk ook zijn charme. Kijk gewoon eens rustig rond op de moestuin; de prei, boerenkool en nog wat andere koolsoorten blijven dapper overeind staan. Nog even doorzetten en dan kunnen we gaan oogsten.

Ik heb het al meerdere keren beschreven; ik ben blij met mijn prei. Na het bloedige zaaien, het wekenlange wachten, uitzetten en daarna weer wachten is de tijd van oogsten nu eindelijk aangebroken. Ik heb Bulgaarse reuzen gezaaid. Lang zijn ze wel geworden, maar dik niet echt. Het zijn lange bezemstelen.

Maar goed; Vol goede moed ging ik afgelopen zaterdag op mijn fiets naar de moestuin. Eerst even buienradar kijken en daarna tussen de buien door de tuin in. Gelukkig had ik mijn laarzen aangetrokken want mijn hemel, wat een waterballet!

Daar waar normaal een mooi houtsnipper pad is, is het nu pootje baden. Het water staat heel hoog, het lijkt wel een rijstplantage. Waar moet ik beginnen met oogsten?

De preiplanten trek ik makkelijk uit de grond, terwijl het geheel een soppig geluid maakt. Voordeel is natuurlijk wel dat de prei redelijk schoon de grond uitkomt. Ik verzamel een tas vol, zo kunnen we weer meerdere recepten met prei uitproberen.

Ook de knolselderij is rijp voor de oogst. Ze zien er niet echt mooi uit, maar ze ruiken heerlijk…..

De laatste pompoen neem ik ook maar mee, zo heb ik nog twee tassen vol met groente.

Heerlijk!

Michel

Lees meer  Moestuinkalender mei