Grote bomen maken indruk, zo ook de eikenboom. Deze loofboom is bijzonder sterk en is bekend om zijn sterke houtsoort en vruchten, de eikels. Deze worden graag gegeten door dieren zoals herten, bosmuizen en eekhoorns.

Eikenboomsoorten

Eiken zijn bijzonder sterke bomen en er bestaan heel wat varieteiten binnen deze plantengroep. Zo zijn er groenblijvende eiken en ook soorten met blad en bloemen dat je voor een hazelaar aan zou kunnen zien. De eikels zijn nogal kiemkrachtig en zo zie je op het platteland vaak spontaan opgeschoten eiken, die als een haag zijn geknipt.

  • De bekendste is de zomereik Quercus robur. De boom is erg tolerant wat grondsoorten betreft en gedijt in zon en halfschaduw prima. Hoewel de boom erg groot kan worden kan deze ook als haag worden geknipt. Op de zomereik kunnen tientallen vogels en insecten leven.
  • De Amerikaanse eik, de Quercus rubra, is een snelgroeiende boom en staat bekend om zijn vlammende herfstkleuren. De kroon is breed en koepelvormig en de stam van de boom kan zo’n 60 tot 90 cm dik worden. In mei bloeit deze eik.
  • De moeraseik, de Quercus palustrus, kan een wat nattere grond verdragen en kleurt, mits op een zonnige plek, ook prachtig rood in de herfst.
  • De wintergroene eik Quercus x turneri ‘Pseudoturneri’ is een bijzondere verschijning. Het is een kleinere winterharde eik, maar verdraagt de koude winden wat minder. Zet de boom daarom liever wat beschut. Deze eik blijft nogal wat kleiner na 40 jaar bereikt hij misschien de 8 meter. En daarom uitstekend te gebruiken in de wat grotere stadstuin.
  • De armeense eik – Quercus pontica is een struikachtige boom met ellipsvormige bladeren verwarrend hoor. De herfstkleuren zijn goudgeel. Leuk om een dergelijke struik in je tuin te zetten. Hij is goed winterhard, maar de jonge exemplaren zijn wel wat vorstgevoelig. 

Eikels van de eikenboom in de tuin

Verzorging eikenboom

Eikenbomen hebben weinig verzorging nodig. Hark tijdens de herfst niet de bladeren onder de boom vandaan, deze dienen als bescherming en als voedsel.

Lees meer  Besheester bergthee

Snoeien van de eikenboom

De beste tijd om een eikenboom te snoeien is in de zomer. In de winter is het afweersysteem van de boom namelijk lager en kunnen de ‘snoeiwonden’ minder goed herstellen. Deze snoeiwonden vergoten het kans op ziektes van de boom. Tijdens het snoeien is het belangrijk dat er niet te dicht op de overgang tussen stam en tak wordt afgezaagd. Snoei ook nooit meer dan 20% van de takken af, anders maakt de boom er enkel meer aan.