Heb je last van gazonschade zoals gele plekken en losliggende graszoden? Grote kans dat je te maken hebt met graslarven zoals emelten of engerlingen.  

Graslarven

De larven leven in de grondbodem en eten aan de wortel of het groene gedeelte van de plant. Vooral grasplanten zijn erg geliefd. Daarom zorgen graslarven, zoals de engerling of emelt, voor veel schade in gazons en andere grasmatten zoals sportvelden.

Emelten in het gazon bestrijden

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de pootloze larven van langpootmuggen, ook wel glazenwassers of spekkenbijters genoemd. Deze larven komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Emelten leven overdag in de grond en komen pas ’s nachts boven om de groene delen van planten te eten. De larven van de langpootmug komen graag voor in gazonnen en grasmatten waar ze veel schade aan kunnen richten. Mollen zijn dol op emelten, maar jammer genoeg vernielen ze ook het gazon. Vogels eten ze ook graag, maar ook dat gaat dit weer ten koste van het gras.

 

Engerlingen in het gazon bestrijden

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van de mei-, juni- en rozenkevers. Deze worteletende keverlarven blijven tot ontpopping in de grond. Ze bevinden zich daarom dan ook graag onder de grasmat, waar ze afhankelijk van de soort één of meerdere jaren verblijven. Daar eten ze aan de onderste delen van de grasplant. Deze vraatschade zorgt voor afsterving van hele delen in het gazon.

Levenscycli engerlingen

April tot juni

Volwassen kevers duiken deze periode op uit het gazon. Ze voeden zich met fruit, bladeren en bloemen en leggen gedurende enkele weken elke avond een aantal eieren. De eieren komen binnen vier tot zes weken uit, waarna de engerlingen zich direct beginnen te voeden met de wortels van het gazon.

Winter

In de winter ontwikkelen de larven zich volledig en wroeten zich diep in grond om te overwinteren. Zodra de grond opwarmt beginnen ze weer te eten aan de wortels van het gazon. Met volledig volwassen larven van 4 cm groot kan dat resulteren in grote schade aan het gazon. Daarbovenop verergerd de schade nog eens extra door de vijanden die de larven opeten.

Lees meer  Tuinkalender februari

Laat voorjaar

Volwassen larven worden korte tijd inactief wanneer ze zich verpoppen. Met de volwassen kevers die rond april/mei uit de grond komen start de levenscyclus opnieuw.

 

Bestrijding van emelten en engerlingen

Voor het behoud van het gazon zijn mollen en vogels dus niet de meest ideale bestrijders. Er zijn verschillende methoden en producten toepasbaar voor het bestrijden van emelten en engerlingen. Deze zijn verkrijgbaar in het tuincentrum.

  • Het bestrijden van deze larven gebeurt vooral tussen juni en november, wanneer deze plagen de meeste schade toebrengen.
  • Belangrijk is wel om rekening te houden met eventuele huisdieren. Sommige producten zijn namelijk niet geschikt voor bijvoorbeeld konijnen en andere loslopende (knaag)dieren.
  • Ook het maaiafval mag na gebruik enkele weken niet meer gebruikt worden als dierenvoer.

Biologisch en natuurlijk bestrijden

Maak je liever geen gebruik van bestrijdingsmiddelen? Er bestaan ook natuurvriendelijke methoden om van emelten en engerlingen af te komen.

  • Aaltjes, die behoren tot de groep nematoden, zijn de natuurlijke vijand van larven en andere plaaginsecten. Het zijn microscopisch kleine wormen die insectenlarven gebruiken als voedselbron en voor de voortplanting als broedkamer.
  • Toepassen is simpel; voeg de aaltjes toe aan water en giet dit over de aangetaste plekken in het gazon.
  • Enig nadeel is dat aaltjes vaak niet in een tuincentrum worden verkocht. Via internet zijn de helpers goed verkrijgbaar.

Bestrijding volgens het boekje

Elk bestrijdingsmiddel dat wordt verkocht is uitvoerig onderzocht en getest op de risico’s voor mens, dier en milieu. Het op de juiste manier toepassen van bestrijdingsmiddelen is niet alleen van belang voor het groen, maar ook voor het milieu en voor jezelf.

Bekijk hier de 10 tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte.