Ficus, latijn voor vijg, is een sterke kamerplant en komt voor in vele gedaantes. Er bestaan meer dan 700 soorten, dus de keuze is reuze. Vijf ficussoorten in de spotlights:
 

Tabaksbladeren – Lyrata

De Ficus Lyrata wordt ook wel vioolbladplant genoemd, maar staat vooral bekend onder de naam tabaksplant. De stoere kamerplant kenmerkt zich door zijn grote en opvallende bladeren. Hij is gek op licht en staat graag te stralen op een zonnige plek. De tabaksplant houdt ook wel van een drankje, deze dorstige plant staat graag in vochtige grond.
 

Plant van rubber – Elastica

De Ficus Elastica wordt ook wel Indische rubberboom genoemd. Die naam kom niet uit het niets, de plant werd vroeger op plantages gekweekt om rubber te winnen. Tegenwoordig is er een andere boomsoort gevonden die meer rubber produceert, dus staat de plant vooral graag in onze huiskamers. Naast een zonnige standplaats houdt de Ficus Elastica van kleine hoeveelheden water, zonder daarbij last van natte voeten te krijgen.
 

Sierlijk stammetje – Microcarpa

De Ficus Microcarpa is dankzij zijn prachtige, veelal kronkelende stam een echte eyecatcher. Je kunt de plant het beste aanschaffen in de lente of de zomer, in het najaar verliest een nieuwe Ficus door verandering in licht al snel zijn bladeren. De soort wordt veel in miniformaat opgekweekt als bonsaiboom. Dan wordt ie veelal Ginseng genoemd, wat wortel in het Chinees betekent.
 

De tafelboom – Ginseng

De Ficus Ginseng bonsai is op het oog een kleine boom met mooie dikke, ronde, diepgroene bladeren. Het is de kleine, speciaal gesnoeide variant van de Ficus Microcarpa. Net als bij de meeste bonsaisoorten is het belangrijk om de vochtigheid van de wortelkluit goed in de gaten te houden. Voel dagelijks even met je vinger of de grond nog vochtig is. In het groeiseizoen, van de lente tot de herfst, mag je het boompje om de twee weken voorzien van wat plantenvoeding.
 

Lees meer  Vruchtbomen en -struiken in de tuin

Puntig karakter – Benjamina

De Ficus Benjamina heeft als enige ficuskamerplant puntige bladeren. Er bestaan heel veel verschillende varianten, met langwerpig blad, licht blad, bont blad, met of zonder stam, met gevlochten stam en ga zo maar door. De varianten met donkere bladeren hebben echter minder last van bladuitval dan de Benjamina’s met lichte blaadjes. Laat de kluit van de Ficus nooit uitdrogen en zet ook deze blikvanger op een lichte standplaats.