Met de juiste verzorging pluk je in de zomer heerlijke zelfgekweekte vruchten van fruitbomen! In het voorjaar geniet je van de prachtige bloesem en in de zomer pluk je er de vruchten van.

Fruitbomen voor ons klimaat

Fruitbomen bestaan er in vele verschillende soorten en maten. Appelbomen, pruimenbomen, perenbomen en kersenbomen doen het vaak goed in iedere tuin.  In heel zonnige tuinen kun je ook perziken, abrikozen en nectarines kweken. De fruitbomen zijn er in verschillende smaken en vormen die je behalve in de border ook in potten op balkon of terras kunt zetten.

Fruitstruiken

Wie geen plaats heeft voor een boom kan kiezen voor een fruitheester. Kleinfruit, zoals kruisbessen, bramen, frambozen,  bosbessen, aardbeien, zwarte-,  witte-, blauwe en rode bessen, hebben weinig ruimte in de tuin nodig.

Leifruit

Druiven, doornloze braambessen, kiwi en frambozen kun je ook de hoogte in leiden tegen een schutting of muur, dit wordt ook wel leifruit of klimfruit genoemd.

Aanschaf

Let bij de aanschaf van een fruitplant altijd goed op of deze zelfbestuivend is. Sommige fruitrassen hebben namelijk een ‘partner’ nodig om vruchten te vormen.

Kleine buitenruimtes

Heb je niet zoveel ruimte in de tuin of heb je enkel een balkon of terras? Kies dan voor een mini-fruitboompje in pot. Ook voor kleine buitenruimtes zoals een kleine tuin, balkon of terras is er namelijk genoeg keuze. Zo worden er tegenwoordig steeds meer mini fruitbomen gekweekt die geschikt zijn om in pot te houden. Deze bomen vragen wel om een vorstbestendige pot met drainagegat en meer verzorging zoals het regelmatiger geven van water en toevoegen van voedingstoffen.

fruitstruiken_in_de_tuin_FMDB

Fruitbomen planten

De beste tijd om fruitbomen te planten is in de herfst, dan is de grond nog warm van de zomerse periode. Na de aanschaf is het erg belangrijk dat je de wortels goed vochtig houdt. Kies een zonnige standplaats, graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en maak de wortels goed los. Met behulp van een stok die je op de grond over het plantgat en de kluit legt kun je precies zien hoe diep het plantgat moet worden. Zodra bovenkant van de kluit gelijk loopt met de grond is het plantgat diep genoeg. Vul het gat daarna aan met de grond en geef flink water.

Lees meer  Appelboom snoeien

Bemesting en verzorging

Voor het verzorgen van fruitbomen heb je helemaal geen groene vingers nodig. Plant de fruitboom op een zonnige plek in de tuin en genieten maar! In het voorjaar is het wel tijd om de fruitbomen nog even lekker te verwennen met plantenvoeding. Kies voor het kweken van fruit altijd voor biologische meststoffen, zodat je in de zomer kunt genieten van een heerlijke en verantwoorde oogst.

Snoeien van fruitbomen

Een ander belangrijk aspect voor het kweken van een rijke oogst is de snoei van fruitbomen. In de periode van januari tot en met maart zijn pitvruchtbomen zoals de appelboom en perenboom aan de beurt. Steenvruchtbomen zoals pruimen-, kersen-, perzik- en nectarinebomen snoei je pas na de oogst. Zorg er wel altijd voor dat je dit doet met scherp snoeigereedschap, anders kun je de takken beschadigen. Let ook goed op wat voor soort takken de vruchten van jouw fruitboomsoort op groeit. Komen er vruchten op nieuw hout of alleen op meerjarig hout? Snoei op een zachte, bewolkte dag waarbij het niet gaat regenen, dan herstellen de bomen het snelst. Vorst is uiteraard helemaal uit den boze.