Je wil heel graag je voortuin veranderen. Het oude houten hekje als afscheiding tussen de tuin van de buren en voor de stoep is echt aan vervanging toe. Het valt al een beetje uit elkaar. Al een paar keer heb je er nieuwe palen en wat planken in gezet om de boel bij elkaar te houden maar nu kan het echt niet meer. Tegen je broer had je al gezegd dat je van je voortuin een voedselbos wil maken. Beetje te klein, had hij geantwoord. Maar je zal hem wat laten zien!

Een palenwand voor je klimplanten

Als afscheiding naar de buren toe zet je gefreesde palen naast elkaar in de grond. Daar plant je erwten en verschillende soorten bonen. De afscheiding van de voortuin naar de stoep maak je met wat meer fantasie en wat speelser.

Je begint met drie gefreesde palen die je als een driehoekje tegen elkaar aan plaatst. Dan een stukje verder na zo’n 40 centimeter zet je twee ronde palen in de grond, een beetje schuin van elkaar af. Weer een stukje verder maar niet op gelijke afstand plaats je weer drie of twee gefreesde ronde palen, of misschien wel vier. Even kijken hoe het staat. Zo ga je verder tot je bij de opening voor het paadje naar de voordeur komt. Daar zet je ook weer zo’n driehoekje van gefreesde palen in de grond. Tussen al die palen door plant je pompoen of courgettes. Ertussen in goudsbloem, rozen en pioenrozen. In de afscheiding naar je andere buur zet je weer een rij ronde palen waar je ook weer erwten en bonen tegenaan plant.

Gefreesde palen als palenwand

Het voedselbos in je voortuin

Er passen een appelboom, een perenboom en een paar bessenstruiken in. De bomen zet je vast een gefreesde ronde paal met een speciale boomband. Op die manier zet je de net geplante boom goed vast. Het is je toch gelukt! Je hebt nu een heus voedselbosje in je eigen voortuin. Erwten, bonen, pompoenen, courgettes, appels, peren, zwarte bessen en rode bessen. Je denkt er nog over om een verhoogde houten bak te maken onder je voorraam. Daarin kan je aardbeien en kruiden laten groeien. Heerlijk, je hebt er nu al zin in!

Lees meer  Ga de moestuin in met De Tuin op Tafel

Geschreven in opdracht van Buma Handel.