Pastinaak is een typische herfstgroente die je, afhankelijk van wanneer je zaait, vanaf half september tot eind november kan oogsten. Deze ‘vergeten groente’ is familie van de wortel maar smaakt zoetig en anijsachtig. Hij is erg geschikt in een soep of in een stoofschotel, maar er zijn ook pastinaakchips. Zelfs als frietjes zijn ze heerlijk. Oftewel: deze veelzijdige groente heeft enorm veel in petto. Hij is ook de ster in dit recept, waarin geroosterde pastinaak wordt gecombineerd met honing en tijm. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 4 grote pastinaken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

1. Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte doormidden. Als ze erg groot zijn, kun je ze in kwarten snijden.

2. Marinade: In een grote kom, combineer de olijfolie, honing, fijngehakte knoflook, tijmblaadjes (van de takjes geritst), zout en peper. Meng goed.

3. Pastinaken mengen: Voeg de pastinaken toe aan de kom en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade.

4. Roosteren: Leg de pastinaken op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat ze in één laag liggen en niet op elkaar gestapeld zijn.

5. Bakken: Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de pastinaken 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Halverwege de baktijd kun je ze een keer omdraaien voor een gelijkmatige garing.

6. Serveren: Haal de pastinaken uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Besprenkel eventueel met wat extra honing en garneer met een paar tijmblaadjes.

Deze geroosterde pastinaak is heerlijk als bijgerecht bij een herfstig hoofdgerecht zoals een stoofpotje of gegrild vlees.

Lees meer  Eetbare bloemen