Er gaat niets boven een echte kerstboom. Maar hoe kies je nu echt de mooiste en sterkste uit en hoe behoud je een mooie boom, zonder een vloer vol naalden?

Wij geven je de beste tips voor het verzorgen en uitkiezen van jouw groene blikvanger.

 

Kerstboom kiezen

Bij kwekers, tuincentra en andere verkooppunten kun je ieder jaar weer waanzinnig veel verschillende maten en soorten kerstbomen uitkiezen. Maar welke past het beste bij jouw behoeften? De meest populaire soorten en eigenschappen op een rij:

Fijnspar  – Picea abies

Zo herken je hem: Slanke, piramidevormige dennenboom met donkergroene glanzende, korte naalden.
Voordelen                                                        Nadelen
Zeer geschikt voor buitenBoom valt binnen snel uit
Heerlijk geurendNaalden prikken
Goed betaalbaar

Nordmann-sparAbies nordmanniana

Zo herken je hem: Symmetrische boom met lange, donkergroene en glanzende naalden.
Voordelen                                                        Nadelen                           
Naalden vallen niet uitBoom is aan de prijzige kant
Ook bomen zonder kluit zijn naaldvast
Naalden prikken niet

Blauwspar – Picea pungus ‘Glauca’

Zo herken je hem: Zeer decoratieve boom met dikke, blauwgroene takken.
Voordelen                                                        Nadelen
Naalden vallen niet snel uitBoom is aan de prijzige kant
Zeer geschikt om terug te plantenPrikkende naalden
Geurend

Servische spar – Picea omorika

Zo herken je hem: Sierlijke boom met afhangende takken; boven donkerder, met een zilvergroene onderkant.
Voordelen                                                        Nadelen
Heerlijk geurendNaalden vallen matig snel uit
Prima kwaliteit boom voor een prima prijs
Naalden prikken niet erg

 

Een kerstboom uitkiezen

Welke soort je ook kiest, er zijn altijd goede en minder goede exemplaren te vinden.

  • Kies liever geen boom die al in een net zit. Hoewel dit natuurlijk makkelijk vervoert weet je nooit waarmee je thuiskomt. Zo kun je voor de verrassing komen te staan dat je boom aan de onderkant wel vol is, maar dat er in het midden of bovenin bijna geen takken te bekennen zijn. Daar kom je dan pas achter wanneer je de kerstboom uit z’n netten jasje haalt.
  • Vermijd kerstbomen die al veel bruine naalden vertonen. Deze bomen staan waarschijnlijk al erg lang bij het verkooppunt en zullen binnen in een verwarmde kamer nog sneller achteruit gaan.
  • Voel aan de takken of de groene naalden nog goed blijven zitten en niet bij de eerste aanraking direct uitvallen. Ook deze bomen zijn niet vers.
  • Vind je het heerlijk om thuis te komen in een huiskamer die geurt naar één groot dennenbos? Vergeet dan vooral niet tijdens het uitzoeken stiekem wat naalden van de boom te plukken en deze tussen je vingers te wrijven voor een geurmonster.
Lees meer  Tulp: Alles over deze bijzondere bloem

 

Met of zonder kluit

Kerstbomen worden eigenlijk altijd geleverd in drie verschillende vormen; in pot, met kluit of zonder kluit. Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.

Wanneer je toch liever voor een boom zonder kluit kiest, of alsnog besluit deze af te verwijderen, zaag de stam dan enkele extra centimeters af. Hierdoor neemt de boom straks makkelijker water op en blijft je kerstboom langer in goede conditie.

kerstboom_aanschaffen_zonder_kluit

 

Adopteer een boom

Tegenwoordig zijn er ook erg veel initiatieven te vinden die bomen niet alleen verhuren, maar waarbij je zelf een exemplaar kunt adopteren! Deze boom kun je dan voor meerdere jaren adopteren. Ieder jaar wordt in december dezelfde boom naar jouw huis gebracht, waarna de adoptieboom in januari wordt opgehaald en de rest van het jaar door een kweker wordt verzorgd.

 

Kerstboom verzorgen

  • Een van de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van een kerstboom is het geven van onvoldoende water. Een beetje kerstboom met kluit gebruikt zo al een halve liter per dag. Sterker nog, in de eerste dagen soms tot wel drie à vier liter water per dag!
  • Kerstbomen zonder kluit mag je natuurlijk ook niet vergeten water te geven. Deze bomen nemen minder vocht op, maar gaan wel langer mee wanneer je de stam voorziet van water.
  • Kerstbomen gaan vaak van een onverwarmde ruimte naar een warme en luchtdroge huiskamer. Dat is best een grote overgang voor een boom. Wanneer je een boom bij een kwekerij uitzoekt die op dat moment nog in bevroren grond staat, kun je de boom beter eerst nog twee dagen laten ‘wennen’ in een onverwarmde ruimte zoals een garage of schuur.
  • Ook deze ‘wennende’ boompjes vragen om verzorging. Zorg altijd voor voldoende water door de boom in een grote emmer of bak met water te zetten.
  • Zet een kerstboom verder nooit op een te warme plaats zoals bij de radiator of dicht bij een openhaard. Naalden zullen zo nog sneller uitvallen.
Lees meer  Zet je tuin vol met gratis pluimhortensia's

 

Weg van de brandstapel en welkom in de tuin

De tijden dat je de boom na de kerstdagen in de fik stak zijn gelukkig al lang voorbij. Bomen met een kluit geef je liever een tweede leven door ze een definitieve plaats in de tuin te geven. Een andere optie van de boom te recyclen is door er houtsnippers van te maken. Het houtafval kun je zo gebruiken als pad in de tuin of als bodembedekker rondom je planten.

Lees meer – Van kerstboom tot tuinconifeer