Hout kan een prachtige aanvulling zijn op je tuin. Of het nou gaat om een houten schutting, een pergola, terrasvlonders of een loungeset van hout. Om het natuurlijke materiaal zo lang mogelijk in topconditie te houden, vereist het wel specifiek onderhoud. In dit artikel lees je enkele tips om het tuinhout langer mooi te houden en zo min mogelijk kwaliteit te verliezen door de jaren heen.

Regelmatig reinigen en onderhouden

Het begint allemaal met het reinigen en onderhouden van het hout. Verwijder bladeren, vuil en ander organisch materiaal dat zich ophoopt zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een zachte borstel of doek en spoel het oppervlak daarna af met water. Voor hardnekkig vuil kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken. Vermijd agressieve chemicali├źn, omdat dit het hout juist zal beschadigen. Wees ook voorzichtig met het gebruik van een hogedrukspuit.

Bescherming tegen weersinvloeden

Tuinhout wordt voortdurend blootgesteld aan de elementen, zoals regen en zonlicht. Dit kan de kwaliteit van het hout aantasten. Een effectieve manier om het materiaal te beschermen, is door het te behandelen met een kwalitatieve houtbeits. De Rambo Pantserbeits Tuinhout Zijdeglans Dekkend is hier een goed voorbeeld van. Deze beits biedt niet alleen bescherming tegen vocht en uv-straling, maar verrijkt ook de natuurlijke look van het hout. Hierdoor ziet het tuinhout er prachtig uit en gaat het veel langer mee. Je hebt de keuze uit allerlei kleuren om het hout perfect aan te laten sluiten op de rest van de tuin. Van een natuurlijke bruintint tot diepzwart of een sfeervolle kleur groen.

Goede ventilatie van het tuinhout

Zorg ervoor dat het tuinhout voldoende ventilatie krijgt om vochtproblemen te voorkomen. Stapel bijvoorbeeld geen houten tuinmeubilair op en zet geen grote objecten direct tegen een houten schutting. Dit belemmert de luchtcirculatie en kan uiteindelijk houtrot en schimmelvorming veroorzaken. Controleer daarnaast of het regenwater goed kan weglopen. Zelfs behandeld tuinhout zal kwaliteit verliezen als het lang in contact staat met water.

Lees meer  7 tips voor compost

Tijdig repareren of vervangen

Inspecteer regelmatig je tuinhout op tekenen van slijtage of beschadigingen. Repareer dit zo snel mogelijk om verdere verslechtering te voorkomen. Als bepaalde onderdelen niet meer te redden zijn, overweeg dan om ze te vervangen voordat de kwaliteit van het overige hout wordt aangetast. Na verloop van tijd kan het ook slim zijn om het tuinhout op te schuren en opnieuw te behandelen met een beits.

Door deze simpele tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat het tuinhout langer in topconditie blijft en je er nog jaren van kunt genieten.