Aandachttrekker of rustpunt?

Meer en meer mensen kiezen voor een vijver in de tuin. Water spreekt tot ieders verbeelding. Het kan een aandachttrekker of een rustpunt zijn in een tuin vol leven. Een vijver brengt leven met zich meer door de waterplanten en dieren die de vijver zullen bezoeken en bewonen. Denk aan libelles, kikkertjes en vrolijke vogels die ’s zomers verkoeling vinden in het water door te badderen.

 

Plek van de vijver

De aanleg van een vijver begint met de keuze waar u de vijver wilt, welke vorm deze krijgt en of er vissen in komen. De plaats is het meest belangrijk, wilt u de vijver laten grenzen aan het terras of wilt u hem achter in de tuin zodat u een plekje heeft om naar toe te lopen. Plaats de vijver in het volle zonlicht of in halfschaduw en niet onder bomen of struiken. Dit in verband met de vele schaduw en takken en blaadjes die de bomen en struiken met zich meebrengen. Houd bij de afmeting van de vijver rekening met het totaalplaatje van de tuin. Zorg dat hij naar verhouding niet te groot is, maar een vanzelfsprekend onderdeel van de tuin wordt.

Het ontwerp van de vijver

Zorg er als eerste voor dat de vorm bij de tuin past. Heeft u een moderne tuin, dan is een strakke vijver vaak erg mooi. Heeft u een klassieke tuin, dan past een natuurlije vorm weer beter. Teken het beeld alvast in de tuin door de vijvervorm af te zetten met bamboestokjes of iets dergelijks. Houdt hierbij rekening met de oeverbeplanting die straks breder zal groeien, dus teken de vorm iets te krap. De volgende stap is de materiaalkeuze. Gebruikt u beton, vijverfolie of een kant-en-klare vijvervorm?

 

Het aanleggen

Voor de aanleg is het voorjaar of het najaar het handigst. In de zomer verwarmt het water namelijk te snel en in de winter is de grond niet geschikt. Het najaar is het meest geschikt omdat algengroei dan vrijwel achterwege blijft. Het echte werk begint met het uitgraven. Hierbij is de diepte erg belangrijk. Voor een vijver van ongeveer 5 m² houdt u als diepste punt 80 cm aan, voor een grotere van zo’n 10 m² is het diepste punt zeker 100 cm. Dit is belangrijk voor de temperatuur. Het water mag niet te warm worden door de zon, maar het opwarmen mag ook niet te lang duren. Over het algemeen kunt u de vijver beter iets te diep dan te ondiep graven. Het is niet nodig om alles tot de aangegeven diepte uit te graven, u kunt de vijver ook laten aflopen met treden van 30 cm. Hier kunnen later eventueel manden met planten geplaatst worden. Stenen, wortels en takken moeten weggehaald worden omdat deze de vijver kunnen beschadigen.

Lees meer  Bepaal je tuinverlichting met een lichtplan

 

Randafwerking

Het is belangrijk dat de randen waterpas liggen, waar de rand te hoog is kunt u extra aarde weghalen. De wanden kunnen het beste met een helling van 30 graden en niet loodrecht naar beneden worden gegraven. Dit voorkomt instortingsgevaar. De vijverranden kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Het meest eenvoudige is om het restant van de folie over de rand in te graven met aarde. Het teveel aan folie kunt u vervolgens afknippen. Gaat u meer voor een strakke afwerking, dan kunt u platte stenen of tegels gebruiken. Oeverplanten, blokken turf of begroeiingsmatten zorgen voor een natuurlijk ogende vijver.

Let op

Een vijver kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Het is al vaak gebeurt dat er eventjes niet opgelet werd en een kind in de vijver terechtkwam. Dit risico wil niemand lopen, dus zorg in dit geval ervoor dat er een afscheiding rond de vijver staat.

Lees ook:
De vijver in elk seizoen
Meer informatie over vijvers
Tuinklusjes, het hele jaar door