Ga je een haag planten aan de rand van je tuin? Dan is het aan te raden om met je buren te overleggen. Tenslotte is een deel van hun grondgebied hier ook bij betrokken. Hoe ga je nou te werk als je een haag in de tuin wilt planten?

Het planten
Bladverliezende haagplanten hebben als voordeel dat ze vaak goedkoper met kale wortel aangeboden worden. Houd de kale wortels wel altijd vlak voor het planten even in een emmer water en zet de plant met druipende wortels in de grond. De wortel zuigt zich dan meteen aan de grond vast.

beukenhaagSpeciale behandeling
Sommige soorten echter, zoals de beuk en eik hebben een belangrijke wortelschimmel, die mag je alleen iets vochtig maken met een nevelspuit.
Het is goed om ze zo snel mogelijk te planten. Graaf daarvoor een sleuf, circa vijftig centimeter breed, over de benodigde lengte. Verbeter de grond in de sleuf met compost. Dompel de wortels nog even in water, leg de planten klaar. Zet de eerste plant rechtop en vul de aarde rondom het wortelgestel een beetje aan.
De volgende planten inplanten op een gelijke afstand van circa 25 centimeter. Water geven en bij aanhoudend droog weer water blijven geven.

Verzorging
Met voldoende voeding blijven hagen mooi gesloten en zoveel mogelijk gevrijwaard van ziekten. Zo kun je lekker lang van je privacy blijven genieten in je eigen tuinkamer.

Snoeien
Als je wilt dat een nieuw geplante haag in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet je voor eind februari terugsnoeien, bijvoorbeeld de liguster.
Bij haagbeuk Carpinus is gewoon wachten tot het eerste blad er aan zit het beste. Let er bij het snoeien op dat de hagen aan de voet breder blijven dan aan de top, zodat ook de onderste takken en bladeren voldoende daglicht krijgen.

Lees hier meer over de verschillende soorten hagen>>

Lees meer  Besheester bergthee

vraag_het_tuinen

Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.