Een tuin is om van te genieten. Onkruid kan daarbij echter flink roet in het eten gooien, want voor een grote groep Nederlanders is het een doorn in het oog. Sommige onkruiden zorgen voor extra hinder. Ambrosia bijvoorbeeld zorgt voor veel hooikoortsklachten. Om in alle rust in de tuin te genieten, is het van belang het onkruid te bestrijden. Dat kan effectief en hoeft niet veel tijd te kosten.

Hooikoorts door paardenbloem en Ambrosia

Ambrosia
Veel hooikoortspatiënten hebben vanaf het voorjaar last van allergeen pollen. Onkruiden die dan het beste uit de tuin geweerd kunnen worden zijn onder andere de paardenbloem en Ambrosia. Ambrosia komt in de Nederlandse tuinen de laatste jaren steeds vaker voor mede doordat het zaad gebruikt wordt in vogelvoer en vetbolletjes. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn sterk allergeen en dat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Ambrosia wordt niet voor niets hooikoortsplant genoemd. Het aantal pollen dat verspreid wordt per plant is ruim één miljoen! Dat is vijf keer de hoeveelheid pollen die grassen produceren. De meeste klachten komen vanaf augustus voor; Ambrosiapollen verspreiden zich dan het sterkst.

Oplossing is onkruid bestrijden

Een eenvoudige oplossing voor Ambrosiabestrijding is het handmatig weghalen. Onkruid als Ambrosia dient met wortel en al verwijderd te worden. Doe dit voordat de Ambrosia bloeit, zodat er geen pollen loskomen en de plant geen zaad kan vormen. Gebruik volledig dekkende kleding en handschoenen om allergische huidreactie te voorkomen.

Lees ook:
Hooikoortskalender
Meer over tuinonderhoud
Meer over beplanting
Bekijk onze videotips op TuinenTV

Lees meer  12 x tuinkruiden: lekker, gezond en decoratief