Normaal gesproken krijg ik tijdens mijn lezingen veel vragen over Hortensiasnoei, maar de laatste jaren is er een andere vraag die de gemoederen beroert.

Hortensiastekken snoeien

Het begon in al in november met een telefoontje. Goh Marjan, weet je dat ze overal Hortensiastekken snoeien.
Dat was nieuw voor mij en dus heb ik een aantal Hortensiakwekers met die vraag benaderd. Ach mevrouwtje zeer denigrerend was het antwoord, maak je niet zo druk. Ja, allicht, maak je niet zo druk, zeker wanneer de kwekers zelf de daders zijn! Maar is dat zo? Ik vind het vreemd dat er niemand bij het snoeien wordt gezien, zodat de gedachten aan een soort massahysterie ook door mij heen gaan.

Hortensia’s zijn giftig

Mijn eigen Hortensia, eentje maar gelukkig, lijkt ook te zijn aangepakt. Of heb ikzelf teveel bloemen geplukt? Het is wel de plant die dicht bij de ingang staat? Maar wie of wat is de dader? Het gebeurt voor zover ik kan meten wel steeds in rurale gebieden. Hier lopen voldoende dieren rond die de sappige stengels vast lekker vinden. Maar slimme dieren eten geen giftige planten, ze hebben een uitstekend overlevingsmechanisme.
En ze zijn wel giftig, iets wat ik niet wist.  Hortensia is nu eenmaal geen plant waar je zo snel aan gaat zitten knabbelen.

Niet voor consumptie

Het Trimbos-Instituut is er heel stellig over. Hortensia heeft als drugs amper effect, je wordt er hoogstens flink ziek van. “Of je gaat dood als je de snoeioogst van een heel dorp oprookt.”zeg ik. Op internet surfend kom ik het volgende tegen: Het blad bevat cyanide erg giftig. Roken kan geestverruimend werken en giftig zijn. En ook werden de wortels van Hydrangea door de Cherokee Indianen gebruikt als medicijn tegen nierstenen?  De ene site heeft het trouwens over Hydrangea paniculata; Onze Schapenkop Hortensia en de ander over Hydrangea arborescens; onze Annabelle.

Lees meer  Zonnebloem

Wel wordt Hydrangea macrophylla hier en daar genoemd, maar zijdeling. Dit is onze Boerenhortensia en is steeds het slachtoffer van de ‘vandalen’, maar hij doet niks, hallucinatoir gezien dan. Verwarring alom.
Maar goed als je aan drugs moet komen schijn je nogal veel risico’s te willen nemen.

Betrapt

Zouden het dan toch de kwekers zijn? Het is alweer een aantal maanden geleden dat één van mijn tuinvriendinnen ‘s avonds laat een dame in de tuin betrapt! “Wat doet U hier” vroeg ze: “Ik snoei de Hortensia’s”, was het antwoord. Dat zag mijn vriendin ook wel! Ze stuurde haar weg en dacht: “Daar zit een steekje aan los.”
Maar is dat zo, of komt ze volgend jaar in een dikke auto voorrijden. Er worden door ons namelijk wel heel veel Hortensia’s gekocht!

Redactie Marjan Sorgdrager


Lees ook:

Zelf je tuinontwerpen?
Meer over beplanting
Praat mee op het tuinenforum
Meer over buitenleven
Blijf op de hoogte van de tuinnieuwtjes