De sneeuw smelt, de thermometer tikt de tien weer aan en de zon komt steeds vaker achter de wolken vandaan. Het is tijd voor de lente. Voordat je van het voorjaar geniet, heeft de achtertuin wat aandacht nodig. Met het weghalen van gevallen bladeren en het planten van de mooiste bloemen ben je goed op weg. Wellicht vind je het tijd voor een grote verbouwing en ga je jouw droomtuin samenstellen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Lees snel verder en ontdek hoe jij deze lente van jouw achtertuin een paradijs maakt!

Stap 1: Opruimen

Voordat je aan de slag gaat met het beplanten en het inrichten, ruim je de tuin op. Onder de sneeuw komt van alles vandaan en er is een hele hoop de tuin ingewaaid. Ga dus gestructureerd aan de gang en haal de dode planten, takken en bladeren weg. Zo begin je met een schone lei en zie je precies wat er moet gebeuren. Ga na of je bladeren, takken en ander tuinafval kan bewaren. Wellicht maak je er een composthoop van of komt het ergens anders van pas. Daar vertellen we je later meer over!

Stap 2: Schoonmaken

Nu de troep is opgeruimd, kun je gaan schoonmaken. Dit moet sowieso gebeuren; of je de tuin nou gaat verbouwen of niet. Verwijder het onkruid tussen de tegels. Hiervoor gebruik je een milieuvriendelijke onkruidverdelger of je brandt ze weg. Zo zul je dit tijdens de warme dagen niet snel meer terugzien. Verwijder groene aanslag met een speciaal middel. Verdun dit in een gieter zodat je het gemakkelijk kunt verspreiden. Krijg je het zo echt niet weg? Overweeg dan het gebruik van een stoomreiniger. Die krijgt de tegels geheid schoon!

Stap 3: Tuinplan maken

Dan is het nu tijd om een plan te maken: wat wil je met je tuin? Het is handig om dit tijdig te bepalen. Dit bepaalt hoe je de volgende stappen indeelt. Tijdens het opruimen en schoonmaken heb je genoeg tijd gehad om hierover na te denken. Je hebt nu ook een goed overzicht om te zien wat er kan en moet gebeuren. Ga je voor een volledige tuinverbouwing of pak je het liever stap voor stap aan? Wellicht ben je alleen toe aan nieuwe tuinmeubels. Denk er eens over na om de tegels te vervangen voor groen. Dit creëert plek voor bloemen en trekt verschillende dieren naar de tuin.

Lees meer  Zorg goed voor je tuin

Stap 4: Snoeien

Nu ga je aan de slag met het snoeien van de tuin. Wie voor een volledige tuinverbouwing gaat, kan deze stap wellicht overslaan. Snoei dode en beschadigde takken van de bomen en struiken. Deze zien er vaak onaantrekkelijk uit en gebruiken vaak te veel energie. Je zult zien dat de levende delen nog beter gaan groeien. Begin bij het snoeien onderaan. Zo komen de taken later niet in de weg te zitten. Het is vooral belangrijk om de takken niet af te breken, dit kan de boom namelijk beschadigen.

Stap 5: Planten en zaaien

De oude planten zijn opgeruimd en de bomen gesnoeid. Nu ga je nieuwe planten en bloemen zaaien. Dit is hét moment om je tuin een nieuwe sfeer te geven. Ga je voor kleurrijk of juist neutraal? Misschien is een tuin vol zelfverbouwde groente en fruit wat voor jou. Ga vooral na welke bloemen en planten goed bloeien in de lente. Bomen en struiken kun je daarnaast het beste in zijn geheel planten. Zo ga je een voorjaar in met de meest gezellige en groene tuin!

Stap 6: De puntjes op de i

Nu is de tuin schoon, opgeruimd en vol met groen. Tijd om de puntjes op de i te zetten. Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder tuinmeubilair. Ga na of jouw tuinset, tafel en de stoelen nog in goede staat zijn. Wellicht is het tijd om nieuwe aan te schaffen. Creëer verschillende hoekjes voor een knusse uitstraling. De bladeren en takken die je aan het begin hebt bewaard kun je goed gebruiken om mee te mulchen. Leg ze neer rond de stam van de bomen en struiken. Zo bescherm je de wortelen en houden ze meer vocht vast.

Zo, na deze zes stappen kun jij deze lente genieten van jouw gezellige achtertuin. Nu hoeft er nog maar één ding te gebeuren; zet de snacks maar klaar en haal een verfrissend drankje uit de koelkast. In jouw lenteproof achtertuin laat je de eerste zonnestralen van het jaar niet aan je voorbij gaan!

Lees meer  Welke zonwering voor buiten past het beste bij jouw wensen?