Misschien ben je er nog niet mee bezig, maar de winter komt toch steeds dichterbij. Daarmee veranderen ook de weersomstandigheden en is het dus verstandig je tuin hierop voor te bereiden. De herfstperiode is hier een heel geschikt moment voor. Hoe je dat doet? We leggen het je hieronder uit.

Ruim losse spullen in je tuin op

Het is nooit een heel goed idee om je tuinmeubelen de hele winter buiten te laten staan in allerlei weersomstandigheden. Sommige tuinmeubelen kunnen er tegen, maar ook kan een storm flinke schade aanrichten. Aan zowel de meubelen als je tuin zelf. Geen ruimte om de meubels binnen te zetten? Dan kun je er ook voor kiezen om ze af te dekken.

 

Dit geldt ook voor andere dingen in je tuin, zoals een waslijn of je plantenpotten. Zorg dat alles binnen staat of zo staat dat het geen schade aan kan richten. Mocht er toch schade ontstaan aan de losse spullen in je tuin, dan kun je hiervoor je inboedelverzekering benaderen. Houd er wel rekening mee dat niet alle inboedelverzekeraars stormschade dekken. Helemaal niet als je dit ook had kunnen voorkomen. Controleer dus altijd de polis van je verzekering of houd hier rekening mee met je inboedelverzekering vergelijken.

Snoei de bomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus heb je bomen in je tuin of rondom je huis staan? Controleer ze dan op loshangende of uitstekende takken. Zo voorkom je dat de takken niet je tuin in waaien en daar of aan je huis schade aanrichten. Staat er boom rondom je huis die dreigt om te vallen? Dan kun je deze ook laten verwijderen als je daarmee schade aan je woning voorkomt. Dit valt dan onder bereddingskosten en deze worden (deels) gedekt door je opstalverzekering.

Laat buitenkranen leeglopen

Op het moment dat het gaat vriezen en er zit nog water in de leiding van de buitenkraan, dan kan dit gaan dichtvriezen. En water dat bevriest, kan uitzetten en dat kan flinke schade aan je waterleiding aanrichten. Het is dus slim om voordat de winter begint, de buitenkraan af te sluiten en helemaal leeg te laten lopen. Als je de kraan nu al niet meer gebruikt, kun je het ook al meteen doen. Dan kun je dit ook niet vergeten.

Lees meer  Najaarsmooi

Dit artikel betreft een samenwerking.