De Anthurium is een exotische plant die met zijn glimmende bladeren en gekleurde schutblad zowel een klassiek als een modern interieur tot leven brengt. Een witte Anthurium zorgt voor een serene uitwerking, terwijl felgekleurde soorten een levendige uitstraling hebben. De plant pas in elk interieur, wat hem een reputatie geeft als cadeauplant.

kamerplant_anthurium

Verzorging van de Anthurium
De Anthurium houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Geef de plant het liefste één tot twee keer per week wat lauw water. De potkluit mag niet helemaal droog zijn, maar moet vochtig blijven. Als de plant te nat staat, is de grond zwart in plaats van bruin en kun je beter wat minderen met het gieten. En omdat de Anthurium uit het regenwoud komt, vindt hij het prettig om af en toe gesproeid te worden.

Anthurium geeft nieuwe bloemen en bladeren nadat de oude bladeren en bloemen verkleuren. Gele bladeren en verdorde bloemen kun je dan weghalen. Glimt het blad mooi? Dan is de Anthurium helemaal tevreden.

Uit de tropische regenwouden

In 1857 vond de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer de eerste soort Anthurium, genaamd Anthurium scherzerianum. De tweede werd ontdekt tijdens een expeditie in 1876 in het Andesgebergte in Colombia en Ecuador door Eduard Francois Andre. Hij vernoemde deze plant ook naar hemzelf: Anthurium andreanum. Inmiddels kennen we meer dan 500 soorten Anthuriums.

anthurium_kamerplantLeuk om te weten:

• Je ziet de Anthurium meestal in het rood, maar de plant is ook te koop in het roze, paars, oranje, geel, wit of groen.
• De symboliek van de Anthurium is exotische schoonheid.
• De Anthurium doet het als snijbloem ook heel goed in bruidsboeketten.
• De Anthurium andreanum noemen we ook wel lakanthurium en de Anthurium scherzerianum staat bekend als flamingoplant.
• Het gekleurde schutblad van de Anthurium wordt vaak ten onrechte aangezien voor de bloem. De echte bloemetjes van de plant groeien op de kolf en bestaan uit kleine bobbeltjes.
• De naam Anthurium stamt uit het Grieks. Anthos betekent “bloei” en oura “staart”. Deze benaming dankt zij aan haar bloeiwijze die bestaat uit een schutblad en een kolf. De kolf wordt met een staart vergeleken.
• Anthuriums kwamen in de negentiende eeuw in de mode als woonplant, mede door hun opvallende uitstraling.
• Sommige Anthuriumsoorten worden volgens traditie gebruikt in medicijnen of om tabak te parfumeren.

 

Lees meer  Bomen op de erfgrens

Volg onze updates ook via

Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
Google +

Redactie: mooiwatplantendoen.nl