Een kleine kleurexplosie op een zacht aaibaar bedje. Nee, dit is geen beschrijving van een gerecht op een menukaart. Het is de Saintpaulia, beter bekend onder de naam Kaaps viooltje.

Met haar cluster van bloemen, variërend in kleuren van paars en violet tot wit en bleekblauw en combinaties daarvan, brengt ze kleur in je woning. Opvallend zijn haar bladeren: stevig, vlezig en dankzij de lichte beharing beschikken ze over een hoge aaibaarheidsfactor.
 

Licht adellijk tintje

Er kleeft een licht adellijk tintje aan de Saintpaulia, ze is vernoemd naar baron Walter von Saint Paul-Illaire. Hij was het die de plant eind 19e eeuw als eerste ontdekte.

 

Oorsprong

De Saintpaulia vindt haar oorsprong in Afrika, om precies te zijn Tanzania en het zuidoosten van Kenia. Daar groeit ze in een vochtige atmosfeer op lichte plaatsen. Dat zijn dus ook de omstandigheden waaronder ze bij voorkeur in je woning zal vertoeven.

 

Verzorging van de Saintpaulia

Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode is belangrijk, in de winter wat minder. Bij voorkeur zacht water, veel licht, maar geen volle zon.

 

Lees meer  Skimmia