Er zijn allerlei kleurrijke klimplanten, zoals blauweregen Wisteria, bruidssluier Fallopia, passiebloemen Passiflora, kamperfoelie Lonicera en natuurlijk klimrozen. Maar hier bedoelen we vooral de enorme variatie aan clematissen, die ook wel bosrank of bosdruif worden genoemd.

Clematissen komen in het wild vooral op het noordelijk halfrond voor. Er zijn zo’n 250 soorten bekend. Het gekweekte assortiment omvat vele honderden variëteiten, waarbij grootbloemige en kleinbloemige typen worden onderscheiden. De meeste zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene soorten, zoals Clematis armandii uit China, die leerachtig, glanzend, donkergroen blad heeft en in april-mei bloeit met grote trossen kleine, roomwitte, geurende bloemen. Er zijn zoveel schitterende clematissen, dat we hieronder slechts een heel beperkte keuze kunnen noemen.

Clematis

Kleinbloemige soorten klimplanten

Clematis alpina is een soort uit Noord-Europa en Azië met tal van variëteiten die in april-mei bloeien met knikkende blauwe ‘Blue Giant’, roze ‘Willy’, zuiver witte White Moth’ of rozerode bloemen ‘Ruby’. De bekende ‘Pamela Jackman’ bloeit lichtblauw. Clematissen uit de Tangutica Groep vallen op door het schitterende vruchtpluis na de rijke, indrukwekkende bloei. Ze bloeien van de zomer tot ver in de herfst met allerlei goudgele ‘Golden Tiara’, ‘Helios’ tot zelfs naar oranje verkleurende, knikkende bloemen. ‘Blue Bird’ vormt grote, gevulde, lilablauwe bloemen. ‘Durandii’ bloeit de hele zomer met zuiverblauwe bloemen met gele meeldraden.

Prachtig zijn ook de langdurig vanaf mei bloeiende variëteiten van Clematis macropetala, zoals ‘Purple Spider’, ‘Maidwell Hall’ lavendelblauw, ‘Rödklokke’ en ‘Markham’s Pink’. Ook vanaf mei bloeien de krachtig groeiende variëteiten van Clematis montana, o.a. de lichtroze, heerlijk geurende ‘Elizabeth’ of de magentaroze ‘Marjorie’. Clematis vitalba is de ook in België en Nederland inheemse, roomwit bloeiende bosrank die zelfs moeiteloos in hoge bomen klimt. De variëteit ‘Rubra’ van de Italiaanse clematis C. viticella bloeit dieprood, ‘Royal Velours’ diep, fluweelachtig paars.

klimplanten

Grootbloemige variëteiten

De keuze voor grootbloemige variëteiten klimplanten is zo mogelijk nog groter. Kies op bloeiperiode, kleur en klimhoogte. Er zijn twee grote groepen: de variëteiten die vooral in mei-juni bloeien en de groep die pas in juli-augustus bloeit. Tot de vroegbloeiers behoren prachtige, grootbloemige variëteiten zoals ‘Barbara Jackman’ paars gestreept, ‘Fujimusume’ zuiver blauw, ‘Duchess of Edknburgh’ roomwit, ‘Kardynal Wyszynski’ purperrood, ‘Piilu’ paarsrood, ‘Moonlight’ zachtgeel en ‘Niobe’ dieprood. Schitterende grootbloemige laatbloeiers zijn o.a. ‘Ernest Markham’ purperrood, ‘Hagley Hybrid’ dieproze, ‘Jackmanii Superba’ donker violetblauw, ‘Jan Pawel II’ lichtroze.

Lees meer  Linde

 

Verzorging

Alle clematissen groeien graag in lichte, wisselende schaduw tot volle zon, als hun wortels maar beschaduwd zijn. Het zijn immers bosrandplanten. Plant daarom lage planten rond hun voet en plant in humusrijke, goed doorlatende grond. Zorg voor een klimsteun waaraan ze zich met hun tentakels kunnen vasthouden. Snoei is afhankelijk van de bloeitijd. Vroege bloeiers eventueel na de bloei terugsnoeien, zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar maart. De in Nederland gekweekte soorten en variëteiten zijn allemaal redelijk tot volkomen winterhard. Laat de grond waarin ze groeien niet uitdrogen. Geef bij het inplanten een goede, organische basisbemesting herhaal dat ieder voorjaar.

Redactie: Colour your life

Lees ook:
Alles over beplanting
Een kleurrijk terras
Tuininrichting