In februari zijn er winterbloeiende vasteplanten die voor kleur in de tuin zorgen zoals kerstrozen, viooltjes en winterakonieten. Er zijn ook heesters die zich niets aantrekken van de kou en soms subtiel, maar vaak zelfs uitbundig hun bloemen openen. Bekijk onze tips voor kleurrijke winterbloeiers.

viburnum_bodnantense_dawnKleurrijke winterbloeiers 

De Hazelaars Corylus is een bekende soort, het zijn bomen of hoge struiken. Ook de kronkelhazelaar met zijn bizarre takken hoort erbij. De verschillende soorten en rassen bloeien met gele katjes die als kattenstaartjes bengelen in de wind en wolken stuifmeel afgeven.

Winterheide diverse soorten Erica is er in tientallen cultivars met rode, roze, witte, paarse en lila bloemkleuren. Bovendien wintergroen en zelfs geel blijvend loof komt voor.

Een Japanse kers die Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ heet, kan de hele winter bloeien met halfgevulde, roze naar wit verblekende bloempjes.

De vroeg bloeiende Fuji-kers Prunus incisa ‘Februari Pink’ bloeit met grote, roze bloemen en straks loopt zijn blad uit in een lichtoranje tint. Prachtig, zowel nu als straks.
den.

Kleurige en geurige winterbloeierschimonanthus_praecox

Dé winterbloeier zo heet hij echt! is Chimonanthus praecox, ook wel meloenboompje genoemd. Een tot 2,5 m hoge struik die aan z’n kale takken tijdens mooi winterweer zoet geurende, gele bloempjes met een paars hart laat uitlopen.

Sneeuwballen Viburnum zijn er ook winterbloeiend ‘Dawn’ bloeit met geurende, roze bloemen aan kale takken. De mooie ‘Eve Price’ bloeit met schermen witte bloempjes tussen het blijvende, glanzende, groene blad.

Toverhazelaars Hamamelis bloeien aan de kale takken. Hun spinachtige bloemen kunnen allerlei gele tinten hebben, maar ook bruin, oranje, rood of nog anders bloeien. En ze geuren verrukkelijk.

Leuk weetje

Veel winterbloeiers trekken het vocht uit hun bloemen terug zodra het gaat vriezen, dan stopt de bloei even,  maar zodra de temperatuur weer hoger wordt, gaat dat vocht retour en bloeien ze weer vrolijk verder. Plant winterbloeiers op plekken waar je ze goed kan zien, ook vanuit huis.

Lees meer  Rozen verzorgen in de winter

Redactie: colour-your-life.nl       

Lees ook:
– Alles over beplanting
Tips voor balkon en terras
– De inrichting van de tuin