Tuinieren in de lengte, breedte en hoogte

Klimplanten geven het balkon en terras een extra dimensie. Ze bedekken lelijke wanden, geven beschutting en kunnen een allesomvattende bloemenzee geven. Door slim de lengte, breedte én hoogte te benutten, helpen klimplanten mee om een saaie plek om te toveren  in een klein paradijsje.

Wie aan klimplanten denkt, komt al gauw bij de clematis terecht. Deze echte klimmer grijpt zich met fijn gekrulde klimrankjes vast aan alles dat hij tegenkomt. De keuze binnen dit populaire klimmersgeslacht is enorm. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel. Er zijn groot- en kleinbloemige soorten en vroegbloeiende mei-juni en laatbloeiende juli-augustus soorten en er zijn doorbloeiers, die zoals de naam al zegt de hele zomer doorgaan. Een daarvan is de Clematis ‘Multi Blue’ die vanaf mei de hele zomer doorbloeit. De gevulde bloemen van de ‘Multi Blue’ beginnen lilarood tot lilablauw en kleuren later door naar diep violetblauw. Let op: van oorsprong groeit de clematis aan de rand van het bos. Ook de gekweekte soorten staan daarom nog het liefst met de voeten in de schaduw en de takken in de zon.

 

Sierlijke slingeraars

Er zijn ook andere manieren om aan de top te komen. Klimop en klimhortensia zoeken houvast met hun hechtworteltjes. Leiplanten als winterjasmijn en leirozen zijn geen echte klimplanten en hebben onze hulp nodig. Kamperfoelie en blauwe regen slingeren zich rond draden en latten. Ook de sterjasmijn Trachelospermum jasminoides, slingert zich met zijn nieuwe takken om hekwerken, takken, etc. Vanaf mei geeft deze klimmer een zee van geurige, witte stervormige bloemen. Deze mooie plant blijft ’s winters groen. Natuurlijk zijn er nog veel meer klimmers. Het is een uitdaging om klimplanten zo te kiezen dat je het hele jaar bloemen hebt.  Klimplanten geven het balkon en terras een extra dimensie.

Lees meer  Groene bodembedekkers in de tuin

Geurige bodembedekkers

Natuurlijk moet er ook op zithoogte iets te bewonderen zijn. Kleine struikjes en vaste planten vormen de basis. Groen of bloeiend. Denk na over de kleurkeuze: in dezelfde tinten of juist contrasterend?
De salvia of salie is een dankbare bodembedekker. Salvia nemorosa ‘Mainacht’ bijvoorbeeld is een vroege bloeier met donkerblauwe bloemen in schijnaren. Deze plant ruikt niet alleen heerlijk, maar trekt ook vlinders en bijen aan. Tip: het wegknippen van de uitgebloeide stengels bevordert de bloei.

Bekijk onze filmpjes over het planten en snoeien van vaste planten >>

Redactie: colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over balkon en terrasplanten
Alles over beplanting
Gratis tuinofferte aanvragen bij een professionele hovenier
Tuinkalender van deze maand
Snoeien
Tuinonderhoud